Γενικά

03 Σεπτεμβρίου 2014 15:00

Με εκδόσεις ομολόγων η έξοδος στις αγορές-Κανένα πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό

Θα συνεχιστεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό της χώρας. Μεταδίδει από το Παρίσι ο Νίκος Ρογκάκος

-


Του απεσταλμένου μας Νίκου Ρογκάκου

Δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδοτικού κενού για τον επόμενο ένα χρόνο διαβεβαίωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με δεδομένο, όπως είπε, ότι η χώρα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές απρόσκοπτα.

Όπως προκύπτει κατά τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό, καθώς πρόκειται για θέμα τεχνικό, που έχει περισσότερο να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας και από τη στιγμή που βρίσκονται πηγές από τις αγορές, κανείς δεν ανησυχεί.

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με επταετή ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανταλλάξει έντοκα γραμμάτια τρίμηνης κι εξάμηνης διάρκειας με 12μηνης, 18μηνης και 24μηνης διάρκειας

Σε ότι αγορά την διαπραγμάτευση για το χρέος αυτή θα γίνει μετά την αξιολόγηση, η οποία είναι σημαντικό για την Ελλάδα να κλείσει νωρίς.

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν να κλείσει πια το θέμα του χρέους γιατί καθιστούν το ελληνικό θέμα όλο και λιγότερο σημαντικό.

Τρίτο σημαντικό σημείο της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι είναι το θέμα του δημοσιονομικού κενού, που η ελληνική πλευρά υπολογίζει στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τρόικα κάνει λόγο για 2 δις.

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει διάθεση για σύγκλιση, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνει ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» χωρίς μέτρα, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζεται, με τα μηνύματα από την πρώτη μέρα να είναι θετικά.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αύριο με τους υπόλοιπους υπουργούς…» δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο

Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης έκανε λόγο για έναν μαραθώνιο, σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη συνάντηση εξετάστηκαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 Το σημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου με κύριο θέμα την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, ενώ μετά την μεσημεριανή διακοπή η τρόικα θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 16:30 με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και στις 19:00 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη όπου θα συζητηθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διοίκησης.

Πριν το ραντεβού με την τρόικα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον γγ του ΟΟΣΑ

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)