Γενικά

16 Ιουλίου 2014 12:15

Τις 3.356 έφθασαν οι περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων

Ακόμη 525 συνταξιούχοι «αναζητούνται». Συνολικά καταβλήθηκαν σε μακαρίτες 63 εκ. ευρώ, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες επιτήδειων, συνήθως συγγενών τους.

-


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Μακαρίτες ήδη για περισσότερους από έξι μήνες, αρκετοί ακόμη και για χρόνια, αλλά για το ασφαλιστικό τους ταμείο εξακολουθούσαν να είναι εν ζωή και επομένως να πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα την σύνταξη τους, παλαιότερα δε και τα «δώρα».

Δεν είναι ούτε πέντε ούτε δέκα, αλλά 3.356 τέτοιες περιπτώσεις, με ημερομηνία θανάτου πέραν των έξι μηνών από την ημερομηνία διαγραφής του συνταξιούχου από τα μητρώα του ταμείου του.

Ήλθαν στο φως τους τελευταίους 20 μήνες που εξελίσσεται ο επανέλεγχος όλων των συντάξεων, με την αυτοπρόσωπη καταγραφή των συνταξιούχων και διασταύρωση πληθώρας δεδομένων, ενώ ακόμη δεν έχουν απογραφεί 525 συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 213 ανήκουν στην κατηγορία «συνταξιούχοι Ο.Γ.Α. / Εθνικής Αντίστασης».

Στους λογαριασμούς των 3.356 αποβιωσάντων τουλάχιστον από εξαμήνου προ της επίσημης δήλωσης του θανάτου τους στον φορέα ασφάλισης,  είχαν καταβληθεί συνολικά 63.127.709 ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια έχουν πληρωθεί μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Από το σύνολο των 63 εκατομμυρίων ευρώ, τα 27,5 εκατομμύρια αναλήφθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων - όπου έμεναν ανέγγιχτα – κι αποδόθηκαν στο Δημόσιο. Άλλα 14,5 εκατομμύρια ή επιστράφηκαν από συνδικαιούχους των επίμαχων λογαριασμών ή καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. σε βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, συνεχίζει να αναζητά 21 εκ. ευρώ από συνδικαιούχους λογαριασμών ή κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, «το μόνιμο δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται ότι είναι 1,31 εκ. ευρώ κάθε μήνα» , ενώ όπως τονίζεται χαρακτηριστικά συνεχίζεται - πέραν της αναζήτησης των συντάξεων - και «η διαδικασία παραπομπής στην δικαιοσύνη στις περιπτώσεις συνδικαιούχων λογαριασμού από τους οποίους αναζητήθηκαν ποσά και δεν βρέθηκαν».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)