Γενικά

08 Ιουλίου 2014 12:58

Συνεχίζεται ο έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων για το κοινωνικό μέρισμα

Έως τέλος Ιουλίου θα δουν στους λογαριασμούς τους πιστωμένο το κοινωνικό μέρισμα οι πολίτες που δεν το έλαβαν μέχρι σήμερα, αλλά επανεξετάζονται οι αιτήσεις τους, με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

-

Έτσι, στο τέλος Ιουλίου θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα οι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν μεν με βάση τα εισοδήματα του 2012 αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τα περυσινά εισοδήματα, ενώ, για τις υπόλοιπες αιτήσεις που εκκρεμούν λόγω ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ή έχουν παραπεμφθεί προς έλεγχο, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου εφέτος.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών αυξήθηκε και το βασικό όριο εισοδήματος (συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό) στις 7.050 ευρώ από τις 6.000 ευρώ.

Παράληλλα, με την ΚΥΑ, μετά τη 14η Ιουλίου (λήξη της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων), οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμων φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Για τις αιτήσεις αυτές που έχουν απορριφθεί ή εκκρεμούν προς εξέταση, ως βασικό όριο εισοδήματος θα ληφθεί το νέο όριο εισοδήματος των 7.050 ευρώ. Έτσι, θα δοθούν και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ που απομένουν προς διάθεση από το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ (πλην ένστολων).

Το βασικό όριο προσαυξάνεται κατά 1/3 για τους έγγαμους και κατά 1/6 για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενο ανήλικο. Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για το πρώτο προστατευόμενο τέκνο σε 1/3. Ενώ, στην περίπτωση δικαιούχου/οικογένειας με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά 1/6.

Έτσι, διαμορφώνεται ο εξής πίνακας:

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)