Κόσμος

03 Ιουλίου 2014 22:40

Πορτογαλία: Κλείνει την «μαύρη τρύπα» με νέο μαχαίρι σε μισθούς

Με νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα κλείσει την «τρύπα» στον προϋπολογισμό η πορτογαλική κυβέρνηση.

-



Η κυβέρνηση της χώρας άναψε «πράσινο φως» την Πέμπτη για νέες, προσωρινές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεσμεύτηκε, όμως, να επιστρέψει ένα μέρος των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν οι εργαζόμενοι από το 2015.

Συγκεκριμένα, οι μισθοί που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ θα μειωθούν κατά 3,5% με 10%, προκειμένου να κλείσει ένα μέρος της «τρύπας» που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Λουίς Μάρκες Γκέντες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιστρέψει το 2015 ένα 20% των χρημάτων αυτών που θα στερηθούν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και να αποκαταστήσει πλήρως τους μισθούς σταδιακά, μέσα στην επόμενη πενταετία. «Εάν η οικονομική ανάκαμψη συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, η σταδιακή μείωση των περικοπών μπορεί να γίνει και γρηγορότερα», δήλωσε ο Γκέντες μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαΐου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε τρία μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων ήταν και η μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν ποσό άνω των 675 ευρώ μηνιαίως. Το κόστος της απόφασης αυτής εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να περιμένει την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τα άλλα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό ώστε να πάρει τις τελικές αποφάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα, που ζητούσε ήδη η τρόικα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)