Γενικά

19 Ιουνίου 2014 22:39

Διαβεβαιώσεις Χαρδούβελη στο Eurogroup για τα προαπαιτούμενα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι τα πρώτα προαπαιτούμενα θα έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του μήνα, όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

-



Στη συνεδρίαση του Eurogroup όπως και αναμενόταν τέθηκε επί τάπητος η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα για τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν εκπληρωθεί τα πρώτα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι απαιτείται «να γίνει περαιτέρω δουλειά», ενώ αναφέρθηκε και στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Εισόδων, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στους ομολόγους ότι η διαδικασία για την επιλογή του νέου προσώπου θα είναι ανοιχτή και διαφανής. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup.



Σε σχέση, δε, με το ζήτημα του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και παρέπεμψε εκ νέου για τις αποφάσεις μετά το καλοκαίρι, θέτοντας ως προϋποθέσεις την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων, την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.



Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τον Επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν να τονίζει από πλευράς του ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.



Από τη μεριά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας για το ίδιο θέμα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ, που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η πέμπτη αξιολόγηση. «Έχουμε δουλειά ακόμη», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.



Τέλος, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.



Από κει και πέρα, το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Κύπρο.



Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε εκφραστεί με θερμά λόγια για τις προσπάθειες της χώρας μας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)