ΔΝΤ

11 Απριλίου 2014 20:15

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί πρόσθετη στήριξη

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότητα πρόσθετη χρηματοδότηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

-



«Οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ μεγάλες για την Ελλάδα», επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρεζά Μογαντάμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μογαντάμ υποστήριξε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση την επόμενη διετία για να καλύψει τις ανάγκες της. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «πετυχημένη» και «θετικό γεγονός», ανέφερε, όμως, ότι «πιθανόν, η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές».

«Οι ανάγκες παραμένουν πολύ μεγάλες, το χρέος παραμένει πολύ υψηλό και αυτά τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρώπη και το Ταμείο, στο πλαίσιο των μελλοντικών αξιολογήσεων», πρόσθεσε και υπογράμμισεότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε την αναγκαία υποστήριξη».

Ακόμη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «πετυχημένη έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται στην «πετυχημένη εφαρμογή» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οφείλεται επίσης στη «δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων» της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Όπως είπε ο κ. Μογαντάμ, η Ελλάδα με «δύσκολες διαπραγματεύσεις» κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία της, επαναλαμβάνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012, το οποίο προσδιορίζει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματά της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Ο κ. Μογαντάμ τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας προβλέπεται επί του παρόντος να διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016», προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο είναι ήδη διαθέσιμη». Επανέλαβε δε ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν, ότι θα συνεχίσουν τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, όσο (το πρόγραμμα) είναι σε καλό δρόμο». 

Τέλος, επισήμανε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν από το καλοκαίρι και μετά. «Μετά το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε και θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες χρηματοδότησης, θα λάβουμε υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στην αγορά και θα εξετάσουμε τόσο το χρέος και τη χρηματοδότηση, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος», κατέληξε.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)