Κόσμος

25 Μαρτίου 2014 09:35

Απεξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας

Τρόπους για να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, θα συζητήσουν τα κράτη μέλη της G7, των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

-

Η… απεξάρτηση είναι το μεγάλο ζητούμενο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας στην οποία προχώρησε η Ρωσία. 

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 η οποία οργανώθηκε εσπευσμένα στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη της Ολλανδίας. 

Ο Χέιγκ επισήμανε ότι η απόφαση να γίνει η Σύνοδος Κορυφής των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών φέτος ερήμην της Ρωσίας αποτελεί «ασφαλώς ένα τεράστιο πλήγμα για τη G8, εννοώ ότι δεν υπάρχει G8 φέτος. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είπε με μεγάλη σαφήνεια στη Σύνοδο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει στη ζωή (το σχήμα της G8) στο άμεσο μέλλον».

Δεν ανησυχεί η Ρωσία

Η απόφαση των ηγετών της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη σύνοδο της G8 τον προσεχή Ιούνιο είναι "αντιπαραγωγική", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Μας ενδιαφέρουν αυτές οι επαφές", είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μολονότι ο τόπος διεξαγωγής της συνόδου αυτής άλλαξε και αντί για το Σότσι της Ρωσίας θα γίνει στις Βρυξέλλες, η Μόσχα και η Δύση συνέχιζαν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η Ρωσία ήταν πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο με όσους τον επιθυμούσαν, ιδιαίτερα για τα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών, κατέληξε ο Πεσκόφ.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)