Γενικά

24 Φεβρουαρίου 2014 10:55

Τα 11 εκατομμύρια σπίτια που ρημάζουν στην ΕΕ και οι άστεγοι

Τουλάχιστον 11 εκατομμύρια σπίτια ρημάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι ακατοίκητα και την ίδια ώρα υπάρχουν περίπου 4,1 εκατομμύρια άστεγοι.

-

Με  έναν γρήγορο υπολογισμό,  αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν στέγαζαν όλους τους άστεγους στα άδεια σπίτια που υπάρχουν στην ΕΕ, τότε πάλι πάνω από τα μισά οικήματα θα παρέμεναν άδεια.

Στην Ισπανία παραμένουν άδεια πάνω από 3,4 εκατομμύρια σπίτια, ενώ τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ιταλία υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια. Στη Γερμανία άδεια είναι 1,8 εκατομμύρια σπίτια, ενώ πάνω από 700.000 υπολογίζονται στη Βρετανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Μεγάλος αριθμός σπιτιών παραμένει άδειος στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και αρκετές άλλες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Guardian.

Πολλά από τα σπίτια αυτά χτίστηκαν πριν το 2008, προ κρίσης δηλαδή, εν μέσω «πυρετού» ανοικοδόμησης, ωστόσο δεν κατοικήθηκαν ποτέ, ενώ μεγάλη μερίδα των κτισμάτων αυτών χτίστηκαν ως επένδυση και όχι για οικιστικούς σκοπούς. Επίσης, σπίτια που δεν έχουν ολοκληρωθεί γκρεμίζονται προκειμένου να ανέβουν οι τιμές στην αγορά των ακινήτων.

Η οργάνωση Empty Homes ζητά τα άδεια σπίτια να γίνουν διαθέσιμα για όσους χρειάζονται στέγαση, με τον Ντέιβιντ Άιρλαντ να δηλώνει ότι «είναι σοκαριστικό για τους συνηθισμένους ανθρώπους, τα σπίτια χτίζονται για να κατοικήσουμε και το γεγονός ότι παραμένουν άδεια, δείχνει ότι κάτι πάει σοβαρά στραβά στην αγορά ακινήτων».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης FEANTSA για τους άστεγους σε όλη την Ευρώπη αναφέρει ότι πρόκειται για σκάνδαλο, ότι τόσα σπίτια παραμένουν άδεια . «Μόνο με τα μισά θα βάζαμε τέλος στο πρόβλημα των αστέγων» αναφέρει.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαμορφώσει μία στρατηγική κατά του προβλήματος της έλλειψης στέγης σε όλη την Ευρώπη «χωρίς καθυστέρηση».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)