Γενικά

15 Φεβρουαρίου 2014 07:00

Καθ' οδόν η πάγια ρύθμιση δανείων

Αποφασίστηκαν οι προϋποθέσεις για τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη», εκκρεμεί ο ορισμός του ορίου αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για να τεθεί σε ισχύ το μόνιμο πλαίσιο διακανονισμού δανείων.

-



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στον ορισμό των προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό ενός δανειολήπτη ως συνεργάσιμου κι επομένως δικαιούμενου διευκολύνσεων, ώστε το δάνειο του να μην γίνει ή να πάψει να είναι κόκκινο, προχώρησε στην παρθενική του συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Παράλληλα συζητήθηκε, δίχως ωστόσο να υπάρξει συμφωνία, και το ύψος του ελάχιστου εισοδήματος για την διαβίωση της οικογένειας του δανειολήπτη, με το ποσό που θα ξεπερνά αυτό το όριο, να μπορεί να πηγαίνει στην αποπληρωμή του δανείου.

Η πρώτη απόφαση

Το εναρκτήριο επίσημο βήμα για την πάγια ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» ή όσων βρίσκονται στα πρόθυρα της «μη εξυπηρέτησης», έγινε με την υιοθέτηση των προϋποθέσεων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», όρου απαραίτητου για να υπαχθεί κάποιος στο νέο, πάγιο καθεστώς διακανονισμού εξόφλησης δανείου.

Όπως αποφάσισε στην πρώτη συνεδρίαση του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ως «συνεργάσιμος» θα θεωρείται ο δανειολήπτης που:

- διατηρεί επικοινωνία με την τράπεζα

- ενημερώνει πλήρως και με ειλικρίνεια για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση

- πληροφορεί την τράπεζα για κάθε σημαντική αλλαγή (πχ. έναρξη λήψης ενός  επιδόματος, η αποδοχή μιας κληρονομίας κ.α.)

- ειδοποιεί την τράπεζα για κάθε σοβαρή ασθένεια του, ώστε να εξασφαλίσει μικρή περίοδο χάριτος.

Εκκρεμεί το ύψος των δαπανών

Ωστόσο, η βασικότερη παράμετρος της μόνιμης ρύθμισης μένει σε εκκρεμότητα, καθώς το Συμβούλιο δεν κατέληξε στον προσδιορισμό της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης της οικογένειας του δανειολήπτη. Για αυτήν θα προσμετρούνται τα μηναία έξοδα για διατροφή, ένδυση, υπόδηση, στέγαση, μόρφωση των παιδιών αλλά η ιατροφαρμακευτική κάλυψη της οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο που εξετάζεται, το  ελάχιστο κόστος διαβίωσης κινείται στο πλαίσιο των 1.100 ως 1.300 ευρώ τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια. Το υπόλοιπο εισόδημα θα πηγαίνει στις δόσεις εξόφλησης του δανείου, το ύψος των οποίων προβλέπεται να μειωθεί, με παράλληλη όμως επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας της αποπληρωμής του.

Βάσει του κύριου σεναρίου που μελετάται:

- τετραμελής οικογένεια με μηναίο εισόδημα 1.600 ευρώ

- θα κρατά τα 1.300 ευρώ για να περάσει τον μήνα

- θα δίνει τα υπόλοιπα 300 στην τράπεζα για να εξοφλήσει το δάνειο.

Το όριο δαπανών, για το οποίο θα ληφθούν υπ΄ όψιν  και τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις μέσες δαπάνες ενός νοικοκυριού, θα αποφασιστεί σε εύθετο χρόνο, καθώς ως το τέλος του 2014 ισχύει η απαγόρευση πλειστηριασμών α’  κατοικίας που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, παρέχει ικανοποιητικό δίχτυ ασφαλείας στην συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)