Γενικά

12 Φεβρουαρίου 2014 21:52

«Απώλειες 9 δισ. για τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας»

Στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου τις απώλειες των κρατών που έχουν συνάψει διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ελλάδα.

-


Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, επικαλούμενο σχετικές  πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, υπολογίζει πως η «προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ - με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) - θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές».

Ταυτοχρόνως, διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό υπολογίζεται ως η ισχύουσα αξία των μειωμένων εσόδων από τους τόκους και από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στη βάση συντελεστή έκπτωσης 1,5%, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο μέσο τόκο ενός γερμανικού δεκαετούς ομολόγου το 2013.

Η Γερμανία, επισημαίνει το Ινστιτούτο, το οποίο, μέσω του επικεφαλής του, καθηγητή Χανς-Βέρνερ Ζιν, έχει κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συμμετέχει σε αυτά τα δάνεια με ποσοστό 29%, άρα το έλλειμμά της ενδέχεται να αυξηθεί, αναλογιστικά, κατά 2,5 δισ. ευρώ. Τονίζει, δε, ότι, σύμφωνα με τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο δανεισμός της χώρας για το 2014 ανέρχεται σε 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)