Γενικά

06 Φεβρουαρίου 2014 14:25

Αύξηση 46% στις τουριστικές βίζες το 2013

Ταχύτερη χώρα στην θεώρηση εισόδου της ζώνης Σένγκεν η Ελλάδα.

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στην εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης βίζας,  ώστε να ενισχυθεί κι άλλο η προσέλκυση τουριστών από χώρες της ζώνης Σένγκεν έχουν επικεντρωθεί  οι φορείς του τουρισμού και η Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί το τουριστικό ρεύμα από χώρες-στόχους κατά την διάρκεια του 2014, ενισχύοντας την εξαιρετικά ανοδική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια από τις συγκεκριμένες δεξαμενές προέλευσης επισκεπτών. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2013 οι ελληνικές Προξενικές Αρχές, οι ταχύτερες ως προς τον χρόνο θεώρησης στην ζώνη Σένγκεν (48 ώρες το αργότερο), χορήγησαν συνολικά 1,47 εκ. θεωρήσεις εισόδου έναντι περίπου 1 εκ. θεωρήσεων το 2012, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 46%. Η άνοδος ανέρχεται σε πρίπου 100% σε σχέση με το 2011 οπότε είχαν εκδοθεί 790.000 βίζες. 

Στην Ρωσία, 3 Ελληνικά Προξενεία και 18 κέντρα εξυπηρέτησης (visa centers) εκδίδουν το 70% του συνόλου των Ελληνικών θεωρήσεων εισόδου ανά τον κόσμο, με 1.033.000 θεωρήσεις εισόδου για το 2013 και αύξηση 51% έναντι του 2012. 

Στην Ουκρανία, τα 3 Προξενεία της Ελλάδας σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη με την βοήθεια 3 visa centers χορήγησαν συνολικά 202.000 θεωρήσεις το 2013, σημειώνοντας αύξηση 57% έναντι του 2012. 

Στην Τουρκία, τα 4 Προξενεία της Ελλάδας σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Αδριανούπολη με την βοήθεια 6 visa centers, χορήγησαν 130.000 θεωρήσεις το 2013, σημειώνοντας αύξηση 41% έναντι του 2012. 

Επίσης το 2013, λειτούργησε για δεύτερη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και τους εμπλεκόμενους φορείς, το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεώρησης εισόδου σε λιμένες επιλεγμένων νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. 

Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα η Σύμη και το Καστελόριζο, ανεβάζοντας σε 7 τις τοπικές οικονομίες νησιών που επωφελήθηκαν από την χορήγηση 18.610 θεωρήσεων το 2013, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να προστεθούν και άλλα νησιά στο πρόγραμμα. 

Τα στοιχεία για το καθεστώς έκδοσης βίζας κα το πώς μπορεί να βελτιωθεί, αλλά και τις τάσεις ταξιδιωτών κυρίως από χώρες της Μαύρης Θάλασσας και πως δύναται να επηρεαστούν ώστε να αυξηθεί ο αριθμός όσων επιλέγουν την Ελλάδα ως τελική επιλογή για τις διακοπές τους, τέθηκαν επί τάπητος σε ειδική ημερίδα στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ελληνικών Προξενικών Αρχών στην Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Καζακστάν. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αποστείλει στις Προξενικές Αρχές οδηγίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια του ΥΠΕΞ για διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων της Ελλάδας, μέσω διμερών συμφωνιών  με χώρες-στόχους, όπως η Ρωσία. 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος και, πέραν των Προξένων, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων καθώς και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)