Γενικά

23 Δεκεμβρίου 2013 07:46

«Φρένο» στην αδήλωτη εργασία

Μεγαλύτερο ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών που μεταφράζεται σύμφωνα με επιτελείς του Υπουργείου Εργασίας σε περαιτέρω συγκράτηση της αδήλωτης εργασίας καταγράφει το μηνιαίο πόρισμα του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις».

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και αφορούν στα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της οικονομικής αστυνομίας σε όλη τη χώρα στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ύψος της αδήλωτης εργασίας εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 9% από 9,44% που αποτυπωθεί στην μέτρηση για την περίοδο από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013.

Στο μέτωπο της ανασφάλιστης εργασίας(αφορά στην αλλαγή του ωραρίου και τη ζώνη εργασίας), οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπογράμμιζαν ότι σύμφωνα με την “Άρτεμη” σημειώνεται πτώση που ξεπερνάει το 20%, ενώ επεβλήθησαν πρόστιμα 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης

Στην έκθεση για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, η αδήλωτη εργασία εμφάνιζε μείωση.
Είχαν διενεργηθεί έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις, από τις οποίες 371 βρέθηκαν  βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους, ποσοστό 9,44%. Από τους συνολικά 583 εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλάμβαναν ποσοστό 57,81%, ενώ οι γυναίκες 42,19%.

Σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων, οι άνδρες που δούλευαν για “μαύρα” χρήματα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 3,34%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των απασχολούμενων γυναικών με καθεστώς μαύρης εργασίας, καταλάμβανε ποσοστό 2,77%.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)