Κόσμος

25 Νοεμβρίου 2013 20:22

Πρεμιέρα των εργασιών κατασκευής του South Stream στη Σερβία

Το εναρκτήριο σήμα των εργασιών κατασκευής του αγωγού South Stream έδωσε, μέσω βίντεο, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

-


Δύο άνδρες, ένας από τη Σερβία κι ένας από τη Ρωσία, ένωσαν, την Κυριακή, τους δύο πρώτους σωλήνες του αγωγού South Stream , που έφεραν τη σερβική και ρωσική σημαία αντίστοιχα.

«Το έργο συνιστά ένα σύμβολο των δεσμών των δύο χωρών και εθνών», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Η κατασκευή του αγωγού South Stream στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Σερβία είναι μία χώρα των λύσεων και όχι των προβλημάτων, της ειρήνης και όχι των συγκρούσεων, μία χώρα του μέλλοντος, στην οποία αξίζει κανείς να επενδύσει καθώς είναι ικανή να φέρει σε πέρας μεγάλα έργα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εκπροσώπησε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού South Stream στη Σερβία εγγυάται τη βελτίωση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας» ανέφερε το μήνυμα του κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αγωγός South Stream συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Σερβία, αξίας άνω των 1,9 δισ. ευρώ. Για την κατασκευή του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, συστάθηκε κοινοπραξία, στην οποία η σερβική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Srbijagas κατέχει το 49% και η ρωσική Gazprom το 51%.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Gazprom , η παροχή φυσικού αερίου προς τους καταναλωτές θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2016.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)