Επιχειρήσεις

13 Νοεμβρίου 2013 14:13

ΕΒΕΠ: Προτάσεις για δάνεια και επιχειρήσεις στο «κόκκινο»

Οι προτάσεις του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για τα κόκκινα δάνεια.

-



Την έντονη ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων δανείων εκφράζει το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), σημειώνοντας ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας μία ρεαλιστική προσέγγιση αναδιάρθρωσης των δανείων τους.

«Πώς είναι δυνατόν να μην "κοκκινίσει" μία επιχείρηση, όταν το 2009, με μέσο όρο τζίρου 425.000 ευρώ, είχε κέρδη 49.000 ευρώ, ενώ το 2013 έχει αντίστοιχο ετήσιο τζίρο 230.000 ευρώ και κέρδη μόλις 7.000 ευρώ μειώνοντας ταυτόχρονα όλες τις δαπάνες της;»,  διερωτάται το ΕΒΕΠ και αναφέρει ότι την τελευταία τριετία «ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45% και τα κέρδη κατά 86%, δημιουργώντας απόλυτη αδυναμία έγκαιρης καταβολής των οικονομικών τους υποχρεώσεων με τον κίνδυνο απενεργοποίησης του Α.Φ.Μ. τους και κατά συνέπεια του ξαφνικού «φορολογικού θανάτου» τους».

Παραθέτει μάλιστα αναλυτικά στοιχεία και σημειώνει ότι «σήμερα στο "κόκκινο" βρίσκονται 526.000 εταιρείες, για ένα σύνολο φορολογικών και ασφαλιστικών ληξιπρόθεσμων οφειλών 39,4 δις, ενώ στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν 17,4 δις ευρώ. Το τελευταίο τρίμηνο, στις 183.000 εταιρείες με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν προστεθεί άλλες 343.000, παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο έχουν καταβληθεί φόροι πάνω από 1,5 δις ευρώ. Το σύνολο των οφειλετών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνά τα 2,2 εκ., εκ των οποίων τα 39 δις οφείλονται από εταιρείες και τα 23 δις ευρώ από ιδιώτες. Ταυτόχρονα, όλοι καλούνται μέχρι τέλος του έτους να καταβάλουν άλλα 15,5 δις ευρώ φόρους σε ετήσιο σύνολο 44,7 δις, ενώ για το 2014 οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που έχουν θεσμοθετηθεί κυμαίνονται στα 45,8 δις ευρώ».

Ανησυχητική χαρακτηρίζει επίσης και την «δραματική εξέλιξη των τραπεζικών δανείων σε οριστική καθυστέρηση, που φθάνουν τα 65 δις και των προσωρινά σε δυσκολία στα 35 δις ευρώ». «Τα μη εξυπηρετούμενα επαγγελματικά δάνεια υπολογίζονται στο 27,5% των συνολικά 120 δις, δηλαδή κοντά στα 33 δις ευρώ. Από τα 77 δις των στεγαστικών δανείων το 23% είναι ληξιπρόθεσμα και τα καταναλωτικά σε καθυστέρηση ξεπέρασαν το 42%, με αποτέλεσμα σήμερα περίπου 100 δις ευρώ δάνεια κάθε μορφής να βρίσκονται στο "βαθύ κόκκινο"», σημειώνει και στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως «ανησυχεί έντονα για τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων δανείων και θεωρεί ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας μία ρεαλιστική - και όχι τιμωρητική - προσέγγιση αναδιάρθρωσης των δανείων τους».

Προσθέτει  ότι «η προσημείωση είναι, για τις τράπεζες, το κλειδί για ρύθμιση δανείων σε 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες» και υπογραμμίζει ότι «η πρόταση του ΕΒΕΠ και άλλων φορέων της αγοράς είναι να υπάρξει μια συμφωνία εκτίμησης των προσημειωμένων ακινήτων στην αντικειμενική τους αξία, προσαυξημένη κατά 25%. Εναλλακτικά, θα μπορούσε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή εκτιμητών».

Επιπλέον επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΝ, εκτιμάται ότι λείπουν από την ελληνική αγορά περί τα 18 δισ. ευρώ ρευστότητας, τα οποία είναι δύσκολο να καλυφθούν και «επαναφέρει την πρόταση για τη λειτουργία Γραμματείας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε επίπεδο Γραφείου Πρωθυπουργού, ως διαχειριστική μονάδα πρακτικού σχεδιασμού και άμεσης εφαρμογής».

Το ΕΒΕΠ, επίσης, προτείνει τον σχεδιασμό ενός τραπεζικού προϊόντος, το οποίο θα στοχεύει  στην αναδιάρθρωση ή την αναχρηματοδότηση δανείων μέσω εθνικών κεφαλαίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παλαιά δάνεια. «Το νέο εγγυοδοτικό προϊόν θα μπορεί να λειτουργεί συνδυαστικά με όλες τις υφιστάμενες δράσεις των ΕΤΕΑΝ και ΕΤΕπ, οι πόροι των οποίων παραμένουν αδρανείς, εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων για εξασφαλίσεις που προβάλουν οι Τράπεζες», υπογραμμίζει. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)