Επιχειρήσεις

30 Οκτωβρίου 2013 14:20

Απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο την πρώτη «ανοιχτή» Κυριακή

«Ποτέ την Κυριακή», λένε οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, που απεργούν στις 3 Νοεμβρίου, την πρώτη Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα.

-



Με απεργία την προσεχή Κυριακή απαντούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) προκήρυξε πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου.

«Για πρώτη φορά, μετά το 1908 που καθιερώθηκε στη χώρα μας η Κυριακή – Αργία, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη σχεδόν τη χώρα θα λειτουργήσουν Κυριακή», τονίζουν ανακοίνωσή τους και υπογραμμίζουν πως «εμείς οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο λέμε ποτέ την Κυριακή».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός νέου μνημονιακού νόμου (Ν. 4177/13),που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και με τον οποίο γενικεύεται και καθιερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ με αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τους και τις 52 Κυριακές του έτους. Ο νέος αυτός νόμος έρχεται να ολοκληρώσει το ξήλωμα όλων τωνμισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου που μας έχουν επιβάλλει από το 2010 οι ξένοι δανειστές», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την Κυριακή-Αργία. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας
στην ανάπαυση και στη δυνατότητα να έχουμε προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή», προσθέτουν.

Στην Αττική οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ υπέρ στο άνοιγμα στις 3 Νοεμβρίου έχει ταχθεί και ο εμπορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης. Πάντως, πολλοί εμπορικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να λένε όχι στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΕΕ έδειχναν ότι μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους στις 3 Νοέμβριου.

Την ίδια ώρα, πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research δείχνει ότι το 52,5% καταναλωτών εκτιμά ότι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι θετικό και μάλλον θετικό στοιχείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ακόμη, το 68% των ερωτηθέντων ζητεί να μην υπάρχει ωράριο και κάθε τοπική αγορά να προσαρμόζεται στις ανάγκες και στη ζήτηση, ενώ το 54,9% θεωρεί ότι στις περιοχές όπου υπάρχει ελεύθερο ωράριο η αγορά λειτουργεί καλύτερα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)