Υγεία

Σήμερα 15:01 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 19:53

Πανώλη: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την προστασία των αιγοπροβάτων

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πανώλη: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την προστασία των αιγοπροβάτων
-

Ευρεία σύσκεψη, υπό τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο, για την εξέλιξη της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου 2024, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος στην ορεινή Κορινθία.

Στη συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη της νόσου και στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για ιχνηλάτηση, διαδικασία μέσω της οποίας επιβεβαιώθηκε το κρούσματα στην ορεινή Κορινθία.

Ο κ. Κέλλας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο καταναλωτικό, ούτε η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο. Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι ουσιώδες ζήτημα προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας, γι αυτό κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους και να αναφέρουν άμεσα τυχόν συμπτώματα που εντοπίσουν στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής. «Είναι σημαντικό να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια μάχη απέναντι στη νόσο, αλλά και απέναντι στο χρόνο, γιατί όσο πιο άμεσα επέμβουμε , τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες» εξήγησε ο κ. Στρατάκος και πρόσθεσε ότι ο λόγος που τίθενται περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση και μεταφορά ζώων ΠΕ Αχαΐας, είναι διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων ορίζεται στα 10 χλμ από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχουν ζητηθεί από ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων ώστε να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος.

Αντιστοίχως, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Φωκίων Ζαϊμης τόνισε ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζουν πιστά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο της προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας ούτε μετάδοσης στον άνθρωπο. Στόχος όλων μας είναι η μη εξάπλωση και η εκρίζωση της ασθένειας άμεσα» επεσήμανε.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκε από τη στιγμή της εμφανίσεως των πρώτων κρουσμάτων στη Θεσσαλία, με ενημερωτικές συναντήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπως επίσης συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ζωονόσου της πανώλης. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μαυρομμάτης αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του πως, «Στην ΠΕ Αχαΐας τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί, καθώς βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων ορίζεται στα 10 χλμ από το σημείο του εντοπισμού. Έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να συνεργάζονται και να αναφέρουν άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες τυχόν συμπτώματα. Στόχος να περιοριστεί και να εκριζωθεί άμεσα η νόσος από τη χώρα μας , ώστε να  προστατευτεί η εθνική κτηνοτροφία. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από όλους ώστε να μην μεταφερθεί και στην Αιτωλοακαρνανία».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας, η Προϊσταμένη τηςΔιεύθυνσης Υγείας Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μαίρη Γιαννιού, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ Δημήτρης Τσιμπούκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αχαΐας Παρασκευάς Μασούρας, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Σάββας Βλάχος, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Μήλιος και η Βασιλική Αγά του τμήματος Κτηνιατρικής, οι διευθυντές Κτηνιατρικής ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Γεράσιμος Στάμος, ΠΕ Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου, καθώς επίσης εκπρόσωποι Δήμων της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: tempo24.news

Φωτογραφία: Facebook/ Thanasis Maurommatis

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρήστου και Μακρυγιάννη στον ημιτελικό των 100 μέτρων

Ξάνθη: Ο αδερφός κι ο πατέρας του τον “έσπασαν” στο ξύλο

Τροχαία σε Ελαία και Πρέβεζα: Αγωνία για τους τραυματίες


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)