Ανακαλύψεις

31 Οκτωβρίου 2014 12:00

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στο Μεξικό

Ένα σημαντικό ιερό της αρχαιότητας έφεραν στο φως οι ανασκαφές σε περιοχή που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Μέξικο Σίτι.

-

Μπορεί στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα να βρισκόμαστε στον «αστερισμό», σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων,( Αμφίπολη, Κήθυρα κ.α), αλλά και στο μακρινό Μεξικό οι αρχαιολόγοι προχώρησαν σε μια εκπληκτική ανακάλυψη.

Η σκαπάνη των ανασκαφών ξεκίνησε το δύσκολο έργο της πριν από 11 χρόνια, όταν εντοπίστηκε η είσοδος ενός τούνελ στην αρχαία πόλη Τεοτιουκάν που βρίσκεται σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας.

Η αρχαία αυτή πόλη θεωρείται από τις σπουδαιότερες στην προ Κολόμβου ιστορία του Μεξικού και ήταν ιδιαιτέρως κραταιά από το 700 έως το 100 π.Χ. Από πόλη κράτος μεταβλήθηκε σε μεγάλη μητρόπολη και μέχρι το 700 μ.Χ είχε πληθυσμό κοντά στις 200.000 ανθρώπους.

Η ιστορία της είναι καλυμμένη από μια μυστηριώδη διάθεση γιατί παρά τα μεγαλεία του παρελθόντος, οι αρχαιολόγοι δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν σημαντικά ευρήματα και κυρίως γραπτά ντοκουμέντα που να αποδίδονται στους κατοίκους της στην αρχαιότητα.

Όταν λοιπόν ανακαλύφθηκε το τούνελ οι αρχαιολόγοι μετά τον αρχικό τους ενθουσιασμό, αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν κάποια από τις κλασσικές μεθόδους ανασκαφής. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν αυτόνομα ρομπότ κι όταν αυτά έφτασαν σε κάποιο βάθος ανάλαβαν την σκυτάλη οι αρχαιολόγοι με τις κλασσικές τους μεθόδους.

Μέχρι τώρα έχουν έρθει στο φώς πάνω από 50.000 αντικείμενα,(αγαλματίδια, κοσμήματα, κοχύλια κ.α),η χρονολόγηση των οποίων τα τοποθέτησε 1.800 χρόνια πίσω. Οι ερευνητές τα έχουν συνδέσει με κάποιες νεκρικές τελετές και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο χώρος ήταν κάποιο είδος ιερού και μάλιστα χρησιμοποιούνταν απο μέλη βασιλικών οικογενειών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)