Pricefox

Σήμερα 13:40

Ρεύμα: Εκτόξευση τιμών τον Ιούλιο - Τι προτείνει το Pricefox

Οι ειδικοί του Pricefox.gr, έχοντας κάνει έρευνα αγοράς και ανάλυση όλων των δεδομένων, συμβουλεύουν τους καταναλωτές για τις κινήσεις που θα τους εξοικονομήσουν χρήματα.

Ρεύμα: Εκτόξευση τιμών τον Ιούλιο - Τι προτείνει το Pricefox
-

Απότομες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το Pricefox.gr, η κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αλλαγής παρόχων ενέργειας, συνοψίζει τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τις τιμές ρεύματος και δίνει συμβουλές στους καταναλωτές με βάση ιστορικά στοιχεία.

Περάσαμε την περίοδο του έτους με τις χαμηλότερες τιμές του ρεύματος και τώρα διανύουμε την περίοδο με τις υψηλότερες.

Οι τιμές χονδρικής έχουν εκτοξευθεί τον Ιούλιο λόγω της αυξημένης ζήτησης του καλοκαιριού και των πιέσεων που δέχεται το σύστημα. Σε αυτά συμβάλλουν ο καύσωνας που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και η αδυναμία του συστήματος να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στις 17 Ιουλίου 2024, η χονδρεμπορική τιμή εκκαθάρισης αγοράς έφτασε τα 218,77€, σπάζοντας το φράγμα των 200€. Αν και αυτές οι τιμές είναι ακραίες, δείχνουν πόσο εύκολα μπορούν να εκτοξευθούν οι τιμές του ρεύματος και να βρεθούν τα νοικοκυριά προ εκπλήξεως. Τον Ιούλιο του 2023 η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς έφτασε τα 127,51€ ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος λένε ότι η τιμή αυτή θα ανέβει (στις πρώτες 18 μέρες του μήνα είναι στα 137,56€).

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μέση τιμή της μεσοσταθμικής τιμής του κάθε μήνα, η τιμή του ρεύματος παρουσιάζει ιστορικά κι άλλη αύξηση τον Αύγουστο, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο αυτή του Ιουλίου, ενώ τον Σεπτέμβριο παραμένει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης προκειμένου να προστατέψει τους καταναλωτές.

ηλεκτρικό ρεύμα - μετρητής - πυλώνας - τιμολόγιο

Συγκεκριμένα, θα επιβληθεί έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για δύο μήνες. Ταυτόχρονα θα επιβληθεί και ένας μηχανισμός παρέμβασης για πιθανές στρεβλώσεις που έρχονται και ξανάρχονται.

Τα έσοδα από αυτές τις ενέργειες θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αποτρέποντας έτσι τις απότομες αυξήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου, αφού καθοριστούν οι τιμές όλου του μήνα, και θα αφορά στην κατανάλωση των νοικοκυριών μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα. Θα επιδοτηθούν τα πράσινα τιμολόγια και τα κίτρινα τιμολόγια για το μήνα του Αυγούστου, ενώ τα μπλε θα εξαιρεθούν από την επιδότηση.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ενώ οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των τιμών συνεχίζονται. Παρόλα αυτά, η πορεία των τιμών της αγοράς ενέργειας δεν είναι εξασφαλισμένη κι επομένως δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσουν οι ακραίες τιμές.

Το Pricefox.gr συνιστά στα νοικοκυριά να μην εφησυχαστούν και να αλλάξουν πρόγραμμα ρεύματος αμέσως διαλέγοντας το πιο συμφέρον. Μάλιστα, τα μπλε τιμολόγια που “κλειδώνουν” την τιμή της κιλοβατώρας είναι μια έξυπνη επιλογή αυτή τη στιγμή, μιας και αναμένουμε ότι σύντομα θα τα αποσύρουν οι πάροχοι ή θα κάνουν ανεβάσουν την τιμή της κιλοβατώρας που προσφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα νοικοκυριά που συγκρίνουν κι αλλάζουν πρόγραμμα ενέργειας βγαίνουν κερδισμένα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΜΥ - Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς ο υδράργυρος μέχρι την Κυριακή

Στεγόσαυρος APEX: Τιμή - ρεκόρ στην δημοπρασία (εικόνες)

“Στάκα με τα Αυγά”: Οι Κρητικοί παππούδες ανοίγουν βεντέτα με τις viral γιαγιάδες! (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)