Κλίμα

Χθες 20:35

Αυτοψία του ΑΝΤ1 σε “απάτητες παραλίες” γεμάτες με... ξαπλώστρες και ομπρέλες (βίντεο)

Πρόκειται για ακρογιαλιές που βρίσκονται σε ζώνες προστασίας Natura 2000, στις οποίες ο νόμος απαγορεύει  κάθε δραστηριότητα αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της φύσης.

Αυτοψία του ΑΝΤ1 σε “απάτητες παραλίες” γεμάτες με... ξαπλώστρες και ομπρέλες (βίντεο)
-

Οι 198 παραλίες, που μετά την εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής χαρακτηρίστηκαν  «απάτητες», τελικά όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ της Κέλλυς Χεινοπώρου, στο κεντρικό δελτίο ειδλησεων του ΑΝΤ1, όχι μόνο...δεν είναι, αλλά με την βούλα του κράτους, ξεχειλίζουν από ξαπλώστρες και ομπρελοκαθίσματα

Πρόκειται για ακρογιαλιές που βρίσκονται σε ζώνες προστασίας Natura 2000, στις οποίες ο νόμος απαγορεύει  κάθε δραστηριότητα αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της φύσης.

Αρκεί βέβαια οι παραλίες αυτές να μην έχουν ήδη εκμισθωθεί σε επιχειρηματίες, γιατί τότε η συμφωνία εκμετάλλευσης της "απάτητης παραλίας", είναι υπεράνω του νόμου.

Αυτή είναι η εξωτική παραλία της Καλόγριας, στην Αχαΐα, πλάι στο σπάνιο δάσος της Στροφιλιάς. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η παραλία αυτή θεωρείται  πλέον απάτητη. Δηλαδή, υπάγεται σε καθεστώς πλήρους προστασίας, και έτσι: ξαπλώστρες, καντίνες και beach bar απαγορεύονται. Και όμως, η παραλία αυτή και απάτητη δεν είναι και γεμάτη ομπρελοκαθίσματα είναι, και μάλιστα με την άδεια του κράτους.

Απάτητες Παραλίες

O  Γρηγόρης ΑΛεξανδρόπουλος, δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας λέει στον ΑΝΤ1 ότι « φέρνει πράγματι μια αντιφατικότητα. Να λειτουργούν καταστήματα με βάσει συμβάσεις που είναι ισχυρές, αλλά με την νέα νομοθεσία να μην επιτρέπονται. Όταν λήξουν οι συμβάσεις , θα αναθεωρηθεί και η παρούσα συνθήκη»

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τους όρους αξιοποίησης των παραθαλάσσιων περιοχών μας, στις συνολικά 198 απάτητες παραλίες της χώρας  απαγορεύεται κάθε χρήση του αιγιαλού και της παραλίας που θέτει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους. Απαγορεύεται η εκμίσθωση και η εκμετάλλευσή τους.

Δείτε όμως εδώ, ένα δεύτερο παράδειγμα: αυτή είναι η παραλία της Γεωργιούπολης, στην Κρήτη, εκεί εκβάλει ο ποταμός του Κάβρου, περιοχή σε ζώνη προστασίας Natura 2000. Η Παραλία αυτή για τον νόμο θεωρείται «απάτητη», και πρέπει να προστατευτεί,  αλλά  [όπως βλέπετε] είναι γεμάτη ξαπλώστρες και ομπρέλες,  με την άδεια του κράτους. Τι λέει ο νόμος; Θα μείνουν οι ξαπλώστρες μέχρι να λήξει η σύμβαση εκμίσθωση της επιχείρησης και μετά θα εφαρμοστεί ο νόμος κατά γράμμα.

Απάτητες Παραλίες

Ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήμαρχος Αποκορωνου τονίζει ότι «Εμείς έχουμε ήδη αντιδράσει, δεν μπορεί από τη μια μεριά η πολιτεία να δίνει άδεια σε 5άστερα ξενοδοχεία και την ίδια στιγμή να ονομάζει "απάτητες παραλίες», που είναι μπροστά ακριβώς από τις επιχειρήσεις αυτές»

 «Aυτό ανατρέπει την διάταξη της απαγορεύσεις, και η σύμβαση με τον επιχειρηματία είναι αυτή που υπερισχύει και όχι ο νόμος» όπως λέει ο Γιώργος Ταβερναράκης, πρόεδρος ΤΕΕ της Ανατολικής Αττικής

Πάντως, οι παραλίες αυτές συμπεριλήφθηκαν μετά από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ως περιοχές που χρήζουν προστασίας, για το λόγο αυτό απαγορεύονται όχι μόνο η  τοποθέτηση κινητών στοιχείων και η  παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, αλλά ακόμη και η διοργάνωση εκδηλώσεων άνω των 10 ατόμων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μύκονος: Τσουνάμι από πλοίο της γραμμής - Τραυματίστηκαν λουόμενοι (βίντεο)

Κεφαλονιά: Ατύχημα με C-130 στο αεροδρόμιο (βίντεο)

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Κάλεσαν για εφημερία 80χρονο γιατρό

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)