Κόσμος

02 Αυγούστου 2024 13:02 Τελευταία ενημέρωση : 02 Αυγούστου 2024 20:10

Τουρκία: Ο Ερντογάν κάνει μνημόσυνο για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν στην Τουρκία οι κινητοποιήσεις για την τελευταία επιθυμία του Χανίγιε. Αύριο δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώνονται στην Αγία Σοφία αλλά και σε όλη την Τουρκία για στηρίξουν την Παλαιστίνη.

Τουρκία: Ο Ερντογάν κάνει μνημόσυνο για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία
-

Εν μέσω της κρίσης στην Μέση Ανατολή ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών για την οποία μεσολάβησε η Άγκυρα. Η ανταλλαγή των ομήρων έγινε στην Τουρκία έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν όλο τον Ιούλιο με οργάνωση της ΜΙΤ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Μπάιντεν το Μεσανατολικό. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι ο Νετανιάχου δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου.

Το κλίμα πάντως στην Τουρκία είναι βαρύ καθώς η Άγκυρα έκλεισε ακόμη και το Ίσταγκραμ κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι λογόκρινε τα μηνύματα για συλλυπητήρια για τον αρχηγό της Χαμάς. Ο ίδιος ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν κατήγγειλε ότι το Ίσταγκραμ απέκλεισε την πρόσβαση στη δική του ανάρτηση.

Η Τουρκία κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους για το Χανίγιε ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρίσκεται στη Ντόχα όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς όπου παρόντες ήταν και οι γιοι Χανίγιε. Σήμερα ο Χακάν Φιντάν θα παραστεί στην κηδεία Χανίγε.

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν στην Τουρκία οι κινητοποιήσεις για την τελευταία επιθυμία του Χανίγιε. Αύριο δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώνονται στην Αγία Σοφία αλλά και σε όλη την Τουρκία για στηρίξουν την Παλαιστίνη.

Ένταση ωστόσο παρατηρείται και σε όλη την περιοχή. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα σταμάτησαν οι πτήσεις μεγάλων εταιρειών προς Βηρυτό , ενώ δημοσιεύεται και σενάριο για κατασκοπευτικόαεροπλάνο που απογειώθηκε από την Κρήτη, πέταξε πάνω από τις ακτές της Συρίας, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης του Λιβάνου και της Τουρκίας συγκεντρώνοντας τακτικές μυστικές πληροφορίες.

Συμβολική τελετή για τον Ισμαήλ Χανίγια θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής, σχεδόν ταυτόχρονα με την κηδεία του στη Ντόχα.

Στην τελετή θα παραστεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ της προσευχής θα προΐσταται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσωεν της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους

Ελληνοτουρκικά: Η Κάσος, η Κύπρος και η "ορατότητα" στο Αιγαίο

Χανίγια: Η κηδεία, το Ιράν και τα αντίποινα (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)