Οικονομία

Σήμερα 10:17 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 15:47

6ημερη εργασία: Πόσοι εργοδότες ζήτησαν έκτακτη βάρδια από το προσωπικό

Στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για την εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας, έδωσε στην δημοσιότητα το Υπ. Εργασίας. Τι αναφέρει σε ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης.

6ημερη εργασία: Πόσοι εργοδότες ζήτησαν έκτακτη βάρδια από το προσωπικό
-

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την περιβόητη 6ημερη εργασία, στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου 2024 το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα.

  • Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
  • Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
  • Από τα 1.671 παραρτήματα, που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλαδή συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
  • Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζόμενους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Κασσελάκης: Γίναμε είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο

Αποσπάσματα από ρεπορτάζ ξένων μέσων για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα παραθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, σχολιάζοντας πως «γίναμε είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο!».

«Είναι η Ελλάδα κάποιο παγκόσμιο πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού; Δε χρειάζεται να το πω καν. Μ' εμάς αυτός ο νόμος επιστρέφεται από εκεί που ήρθε», υπογραμμίζει ο κ. Κασσελάκης.

Απαντώντας στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Για μία ακόμη φορά ο κ. Κασσελάκης επιδίδεται στον προσφιλή στον ΣΥΡΙΖΑ  συνδυασμό fake news και λαϊκισμού. Και αλήθεια, ενώ σήμερα εξάρει τη δυνατότητα για 4ήμερη εργασία, γιατί δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έφερε προς ψήφιση και έγινε νόμος του κράτους; Η Κυβέρνηση επιδιώκει διαφανείς εργασιακές σχέσεις, γιατί μόνο αυτές διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Σε σχόλιο του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργου Γαβρήλου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων πως «είναι προφανές ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είναι κινήσεις πανικού και παραπλάνησης. Η 6ημερη εργασία είναι πια ένα τετελεσμένο γεγονός για την χώρα μας που προκαλεί τσουνάμι αλλαγών στην ζωή των εργαζομένων και χειροτερεύει κατά πολύ την ήδη δυσχερή θέση τους. Σε μια αγορά εργασίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της ΝΔ, έχοντας παύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους, ο κόσμος της εργασίας είναι παντελώς εκτεθειμένος στα εργοδοτικά συμφέροντα που επιδιώκουν παραπάνω κέρδη, εις βάρος των ζωών των εργαζομένων».

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέρει «Θυμίζει φαρσοκωμωδία, πολιτικοί άεργοι, που δεν εργάστηκαν ούτε μία ώρα στη ζωή τους, να ομιλούν για την εξαήμερη εργασία των Ελλήνων. Πραγματικά τραγικό».



Ειδήσεις σήμερα:

Απάτες: Ηλικιωμένη έγινε “δόλωμα” σε παγίδα για... “αστυνομικούς”!

Gov.gr Wallet - Consent : Συγκατάθεση των πολιτών για ολοκλήρωση διαδικασιών

Αυγενάκης: Η δήλωση του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο για την ανάκληση της μήνυσης

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)