Κλίμα

26 Ιουνίου 2024 16:58

Κλιματική αλλαγή - ΟΗΕ: Οι πολίτες ζητούν περισσότερα μέτρα από τα Κράτη

Τι προκύπτει από την μεγαλύτερη μέχρι τώρα έρευνα για την κλιματιική αλλαγή, που διεξήχθη από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Κλιματική αλλαγή - ΟΗΕ: Οι πολίτες ζητούν περισσότερα μέτρα από τα Κράτη
-

Νέα Υόρκη

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θέλουν οι χώρες τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που θεωρείται η μεγαλύτερη μέχρι τώρα για το θέμα.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) δημοσίευσε τη δημοσκόπηση, διαπιστώνοντας ότι η πλειονότητα των ανθρώπων σε 62 από τις 77 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια γρήγορη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, με το 80% στην Κίνα και το 54% στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν την κίνηση, αν και οι ερωτηθέντες στη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα λιγότερο πρόθυμοι, με μόνο το 16% να εγκρίνει.

«Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφασίζουν για τον επόμενο γύρο δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού έως το 2025, αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι άνθρωποι παντού υποστηρίζουν την τολμηρή δράση για το κλίμα», δήλωσε η Cassie Flynn, παγκόσμια διευθύντρια του UNDP για το κλίμα.

H έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το GeoPoll, και έθεσε 15 ερωτήσεις  σε 75.000 άτομα από 77 χώρες, οι πληθυσμοί των οποίων αντιπροσωπεύουν το 87 % του συνόλου του κόσμου – καθιστώντας την  μεγαλύτερη δημοσκόπηση στο είδος της.

Συνολικά, το 80 %  των ερωτηθέντων ήθελε να δει στο μέλλον  ισχυρότερες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ οι πιέσεις  για δράση αυξάνεται στο 89% στις φτωχότερες χώρες που αισθάνονται το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής.

Το άγχος για το κλίμα ήταν υψηλότερο σε φτωχότερες χώρες όπως τα Φίτζι, όπου το 80% ανησυχεί περισσότερο για το πρόβλημα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ακολουθούμενο από το Αφγανιστάν (78%) και την Τουρκία (77 %) ενώ στην Σαουδική Αραβία σημειώθηκε  η χαμηλότερη αύξηση στους φόβους για το κλίμα, με μόνο το 25% να  ανησυχεί.


Ειδήσεις σήμερα:

Copa America: Αργεντινή και Καναδάς συνέχισαν με νίκες (βίντεο)

Τζούλιαν Ασάνζ: Επιστρέφει στην Αυστραλία ο ιδρυτής του WikiLeaks (εικόνες)

Καραϊβάζ: Αναβλήθηκε η δίκη για την δολοφονία του

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)