Αθλητικά

22 Ιουνίου 2024 08:24

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: “Σαρώνει” τα μετάλλια η Ελλάδα

Διπλή παρουσία στο βάθρο των 50μ. ύπτιο αντρών και ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα γυναικών. Στην δεύτερη θέση του πίνακα μεταλλίων η χώρα μας.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: “Σαρώνει” τα μετάλλια η Ελλάδα
-

Η 5η ημέρα των αγώνων στο Βελιγράδι επιφύλαξε για την εθνική ομάδα άλλα τρία μετάλλια, ακόμη τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς με πέμπτες και έκτες θέσεις, αλλά και προκρίσεις σε σημερινούς τελικούς που μάλλον κανείς δεν περίμενε. Κάπως έτσι, η χώρα μας ξεπέρασε το Ισραήλ και ανέβηκε στη δεύτερη θέση του πίνακα μεταλλίων με έντεκα (τρία χρυσά), πίσω μόνο από την -πλήρη- Ουγγαρία, κι ενώ οι δύο τελευταίες ημέρες αναμένεται να επιφυλάξουν και νέες διακρίσεις.

Το γεγονός που ξεχώρισε για την ελληνική αποστολή, σήμερα, ήταν σίγουρα η διπλή παρουσία των Απόστολου Χρήστου και Βαγγέλη Μακρυγιάννη στο βάθρο των 50μ. ύπτιο, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί η μεγάλη επιτυχία της 21χρονης Γεωργίας Δαμασιώτη, όχι μόνο για το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα, αλλά και για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, λοιπόν, η Ελλάδα εξασφάλισε δύο μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα σε μεγάλη διοργάνωση. Ο Απόστολος Χρήστου υπερασπίστηκε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα 50μ. ύπτιο, κερδίζοντας τον τελικό με 24.39, ενώ ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης πήρε την τρίτη θέση με 24.74 και πανηγύρισε το πρώτο του μετάλλιο στην κατηγορία ανδρών. Ανάμεσά τους βρέθηκε ο Πολωνός Κσαβέρι Μάσιουκ με 24.63. Ο κάτοχος του τίτλου ήταν το μεγάλο φαβορί και δεν διέψευσε τα προγνωστικά. Κολύμπησε μόλις τρία εκατοστά του δευτερολέπτου πιο αργά σε σχέση με τη Ρώμη (24.36 τότε, που είναι και το πανελλήνιο ρεκόρ) και επί της ουσίας δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητάς του.

Ο Μακρυγιάννης, που είχε περάσει ως τρίτος από τους ημιτελικούς, έδωσε μεγάλη μάχη με τον Μάσιουκ, τον Ισραηλινό Μίχαελ Λαϊταρόφσκι και τον Ούγγρο Χούμπερτ Κος, και τελικά έχασε μόνο από τον Πολωνό, εξασφαλίζοντας μία θέση στο... «γαλανόλευκο» βάθρο. Ο χρόνος του είναι μόλις ένα εκατοστό πιο αργός από το ατομικό ρεκόρ που πέτυχε χθες.

Να σημειωθεί ότι ο Χρήστου έφτασε τα έξι ατομικά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (επτά στο σύνολο, μαζί με το χθεσινό στα 4Χ100μ. ελεύθερο) και ξεπέρασε τον... προκάτοχό του, Αρη Γρηγοριάδη. Επίσης, έγινε ο πρώτος Ελληνας κολυμβητής που κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα (ο Γρηγοριάδης είχε ένα στα 50μ. και ένα στα 100μ.) και ανέβασε τη χώρα μας στη δεύτερη θέση της λίστας μεταλλίων στο αγώνισμα με τρία χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, πίσω μόνο από τη Γερμανία.

Τεράστια και διπλή ήταν η επιτυχία για τη Γεωργία Δαμασιώτη στα 100μ. πεταλούδα. Η αθλήτρια του Ωκεανού κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και με χρόνο 57.74 έπιασε το όριο για το Παρίσι (57.92), εξασφαλίζοντας την παρθενική συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η ένατη ατομική πρόκριση για την ελληνική κολύμβηση, που μαζί με τα ομαδικά αγωνίσματα αναμένεται να έχει 14 μέλη στην αποστολή της στη γαλλική πρωτεύουσα. Η επίδοση της Δαμασιώτη είναι παράλληλα και πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Κ23, βελτιώνοντας το 58.00 που είχε κάνει στον χθεσινό (20/6) ημιτελικό.

Αντίθετα, η Αννα Ντουντουνάκη δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, καθώς τερμάτισε 5η στον ίδιο τελικό με 58.34, μένοντας αρκετά μακριά από τις δυνατότητές της. Νικήτρια του αγώνισματος με 57.47 ήταν η Ρους Βανοτερντάικ, που μετά το ασημένιο στα 50μ. ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 100μ., εκεί όπου το Βέλγιο μέχρι σήμερα δεν είχε κερδίσει ποτέ μετάλλιο. Η νικήτρια των 50μ., Σάρα Γιούνεβικ από τη Σουηδία, πήρε την τρίτη θέση με 58.06.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Σταμνά: Χωρίς αισθήσεις απεγκλωβίστηκαν επιβάτες αυτοκινήτου

Φωτιά στην Ύδρα από πυροτεχνήματα που έριξαν επιβάτες σκάφους (εικόνες)

Copa America: Περού - Χιλή έφεραν Χ στο “Clasico” του Ειρηνικού (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)