Πολιτική

21 Ιουνίου 2024 14:33

Βουλή - ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα, τα “λεφτόδεντρα” και η κόντρα για τον φόρο στα διυλιστήρια

Μετωπική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον Κώστα Τασούλα. Η απάντηση του Χατζηδάκη στην Κουμουνδούρου και η αντίδραση του Κασσελάκη. Νέα σύγκρουση για τον φόρο στα υπερέσοδα των διυλιστηρίων.

Βουλή - ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα, τα “λεφτόδεντρα” και η κόντρα για τον φόρο στα διυλιστήρια
-

Σε αδιέξοδο οδηγείται, όπως όλα δείχνουν η συζήτηση για την κοστολόγηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μετά την άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεχτεί την πρόταση Χατζηδάκη για διεξαγωγή Ειδικής Συνεδρίασης στην Επιτροπή Οικονομικών.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει, μέσω του τομεάρχη οικονομικών Νίκου Παππά, “καλοδεχούμενη” την πρόταση του Υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, η συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεπειών που αυτές έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας, να γίνει σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη μορφή του απευθείας διαλόγου των εκπροσώπων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του προέδρου, όπως και των αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των υπολοίπων κομμάτων. Ωστόσο, την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση και ζήτησε να εισαχθεί προς συζήτηση η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στην Ολομέλεια και να συζητηθεί ως νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, το θέμα του δημοσιονομικού κόστους των προτάσεων νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη της κερδοσκοπίας, ετέθη στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διάσκεψη των προέδρων, Θεοδώρα Τζάκρη, επανέλαβε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, καθώς δεν επιφέρει κόστος για μισθό, σύνταξη ή όφελος σε κάποιο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας είπε στην κ. Τζάκρη ότι, με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ. 3), καμία πρόταση νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή, εφόσον συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, όπως δείχνει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, έκανε στη συνέχεια δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής, κάνοντας λόγο για “φθηνό επικοινωνισμό” και “τεχνάσματα” του Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας επί λέξει «Ο κ. Χατζηδάκης με έναν φθηνό επικοινωνισμό προσκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να προσέλθει στην Βουλή για να τον ενημερώσει ο κ. Χατζηδάκης για το κόστος των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ακρίβεια και το φορολογικό, τις οποίες ήδη έχει κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ας αφήσει λοιπόν τα τεχνάσματα και σε εφαρμογή του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής ας φέρει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές τις δύο προτάσεις νόμου, τις οποίες, επαναλαμβάνω, τις έχει ήδη κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Κωστής Χατζηδάκης - Βουλή - Συνέδριο ΟΟΣΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωση του, μετά από τις δηλώσεις της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ανέφερε «Αρχικά νόμιζα ότι “γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος” και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί να συζητήσουμε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων Κασσελάκη με στοιχεία και παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το ξανασκέφτηκαν, κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και ξαναγύρισαν στην ασφάλεια των πολιτικών παραμυθιών. Διότι στη συζήτηση αυτή θα αποδεικνυόταν το μέγεθος του λαϊκισμού και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποδεικνύονταν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είχαν κοστολογηθεί και εάν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να εφαρμοστούν θα οδηγούσαν την οικονομία στα βράχια. Δηλαδή, σε νέα επιτήρηση και μνημόνια. Η συζήτηση στη Βουλή θα ήταν η ώρα της αλήθειας, αλλά όπου υπάρχει η αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ το βάζει στα πόδια».

Απαντώντας στον Κωστή Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Πρόεδρο της Βουλής, έκανε λόγο για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής», αναφέροντας αναλυτικά:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση του Προέδρου της Βουλής να εμποδίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου για την ακρίβεια και το φορολογικό που καταθέσαμε στη Βουλή. Οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής είναι σαφείς (άρθρα 85 και επόμενα) και προβλέπουν ρητά τη διαδικασία συζήτησης των προτάσεων νόμων στις αρμόδιες Επιτροπές. Πρόκειται για συνταγματικό δικαίωμα μας ως αντιπολίτευση να ασκούμε νομοθετική πρωτοβουλία. Για τις προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει καταθέσει τις εκθέσεις του στις 23.5.2024. Κατά συνέπεια κανένα κώλυμα δεν υφίσταται για να προχωρήσει η διαδικασία της συζήτησης τους στη Βουλή. Η επίκληση από τον Πρόεδρο της Βουλής του άρθρου 73 παρ.3 του Συντάγματος για να περιορίσει το κοινοβουλευτικό μας δικαίωμα δεν ευσταθεί και αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα προς εξυπηρέτηση της Κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εμπίπτουν σε αυτό τον περιορισμό. Οι μεθοδεύσεις του Προέδρου της Βουλής και της κυβέρνησης δεν πείθουν κανέναν. Σήμερα απέδειξαν ότι φοβούνται να συζητήσουν τις προτάσεις μας γιατί γνωρίζουν ότι είναι τεκμηριωμένες και στοχευμένες. Σήμερα η κυβέρνηση απέδειξε ότι εφευρίσκει αντιθεσμικές προφάσεις για να φυγομαχήσει. Και είναι εξοργιστικό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε με στρεψόδικα επιχειρήματα να παραπλανήσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Βουλής.

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Διεκδικούμε και απαιτούμε την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και τη συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στις επιτροπές της Βουλής. Και θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική πρόβλεψη για να γίνει αυτό. Κι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα προσέλθει όπου κληθεί, όπως κάνει πάντα, για να αναδείξει και το βάσιμο των επεξεργασμένων προτάσεων μας αλλά και την αντιλαϊκή και άδικη πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των ολιγοπωλίων και κατά των νοικοκυριών και της συντριπτική πλειοψηφίας των επιχειρήσεων».

Το βράδυ της Πέμπτης, μέσω των social media, πήρε θέση και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σε ανάρτηση του έγραψε «Στην αρχή ήταν τα «λεφτόδεντρα’, μετά ήρθε το ΓΛΚ να δικαιώσει την κοστολόγηση των προτάσεών μας για την ακρίβεια και το φορολογικό. Τώρα τα νέα «δέντρα», αυτά της αποφυγής της συζήτησης, τα ποτίζει προσχηματικά ο κ. Τασούλας. Οι προτάσεις νόμου που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών συζητούνται στη Βουλή. Με ανοικτά μικρόφωνα. Ωστόσο, θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον «κήπο» μας ζητηθεί. Καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πρωτοφανή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και την στρεψόδικη ερμηνεία του Συντάγματος από την κυβέρνηση και τον κ. Τασούλα. Η συζήτηση των κηπουρών και των περικοκλάδων δε θα μειώσει την ακρίβεια. Μην κρύβεστε πίσω από άλλους κ. Μητσοτάκη. Φέρτε ΤΩΡΑ στη Βουλή για συζήτηση τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια τη φορολογία».

Νέα κόντρα για τα διυλιστήρια

Μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΙ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είπε για την φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια, μεταξύ άλλων, ότι «Η διαφορά της δικής μας φορολόγησης των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, είναι ότι είναι πραγματική, ενώ της Αντιπολίτευσης είναι επικοινωνιακή. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί για να μπορείς να το κάνεις -και δεν το κάναμε πρώτη φορά, το κάναμε δεύτερη φορά στα διυλιστήρια και το έχουμε κάνει και με τον μόνιμο μηχανισμό και με τον έκτακτο μηχανισμό στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας- πρέπει να έχεις πλήρη λογιστικά στοιχεία, για να ξέρεις ποιο είναι το ποσό το οποίο θα υπερφορολογήσεις. Τα υπερέσοδα, δηλαδή, που θα φορολογήσεις. Γιατί έχουμε αυτά τα 300 εκατομμύρια; Γιατί μπορούσαμε να το υπολογίσουμε. Το να πηγαίνουμε και να λέμε στο πόδι, στο γόνατο, ότι ξέρετε θα φορολογήσω τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα διυλιστήρια…».

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ακόμη ότι «Έχουμε πει επανειλημμένως να έρθουν στη Βουλή, να κάνουμε μία συζήτηση περί κοστολόγησης. Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στον αέρα, ας έρθουν στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή, παρουσία του Γενικού Λογιστηρίου, να κάνουμε μία συζήτηση. Σημασία έχει τι γίνεται, όχι τι λέγεται. Η διαφορά μας ξέρετε ποια είναι; Ότι εμείς, όταν αναλάβαμε την εξουσία, ξεκινήσαμε για παράδειγμα να μειώνουμε φόρους. Είναι αρκετοί αυτοί οι 50 φόροι που έχουν μειωθεί και πλέον είναι περισσότεροι; Όχι, δεν είναι αρκετοί. Αλλά η διαφορά μας είναι ότι εμείς το κάναμε».

Σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την συνέντευξη του Παύλου Μαρινάκη αναφέρεται «είναι πραγματικά διασκεδαστικό να παρακολουθεί κανείς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιχειρεί να εμφανίσει την υιοθέτηση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, μετά από δύο χρόνια, ως δήθεν υπεύθυνη, κοστολογημένη και άσχετη από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μαρινάκη και τα όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση μέχρι πριν τις ευρωεκλογές δεν είχε αντιληφθεί τα υπερκέρδη, ενώ τώρα είδε... το φως το αληθινό. Κατά τα άλλα, ο κ. Μαρινάκης έχει το θράσος να μιλάει ακόμη για το δήθεν ακοστολόγητο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις περάσουν λίγες μέρες ακόμα μετά την εκλογική τους συντριβή, ίσως και να αντιληφθούν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ ή στην ακτοπλοΐα, τα υπερκέρδη των τραπεζών, τη διάλυση του ΕΣΥ και την ισοπέδωση των ελεύθερων επαγγελματιών με το χαράτσι της τεκμαρτής φορολόγησης».

Ειδήσεις σήμερα:

Διασύνδεση των POS με τις Ταμειακές Μηχανές - ΑΑΔΕ: 22 ερωτήσεις και απαντήσεις

ΗΠΑ: Τρανς δολοφόνησε τους γονείς της, που αντιδρούσαν στην φυλομετάβασή της (βίντεο)

Copa America: Ο “Μέσι” χάρισε την πρώτη νίκη στην Αργεντινή (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)