Πολιτική

20 Ιουνίου 2024 18:47

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπρετόν: Η Ενιαία Αγορά πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών

Συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν είχε σήμερα Πέμπτη και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπρετόν: Η Ενιαία Αγορά πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών
-


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, της Ενιαίας Αγοράς και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, με έμφαση στην άμυνα.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ενιαία Αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την πρόταση, η οποία έχει διατυπωθεί με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, για την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού.

Μητσοτάκης - Μπρέτον

Τόνισε ότι σε μια ενιαία αγορά δεν είναι αποδεκτή η πρακτική να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές παρεμφερή ή ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς, ζημιώνοντας τους καταναλωτές.

Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και η ανάγκη ενίσχυσης και χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής, ώστε η ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από άλλα συστήματα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στην ευρωπαϊκή άμυνα και επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει, από κοινού με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Donald Tusk, με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και ο Φώτης Μπουρλογιάννης-Τσαγγαρίδης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, Υποδιευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Θεοδωρικάκος προς Μπρετόν: Ζωτικής σημασίας για τους κοινούς στόχους η χρηματοδότηση της ΕΕ

Συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν είχε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας αναφορικά με την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας, αλλά και οι δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και την καινοτομία.

Στόχος, όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι η τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης και η δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Μπρετόν αναφέρθηκε σε θέματα εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. εστιάζοντας σε ζητήματα Ανταγωνιστικότητας και Βιομηχανίας καθώς και της διευκόλυνσης των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε επιπλέον στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία κινείται με ρυθμούς τρεις φορές υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η κυβέρνησή μας μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο επενδυτικών ευκαιριών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τα ευέλικτα πλαίσια της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου, η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Βίκυ Λοΐζου και η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Γιάννενα: Νεκρός 18χρονος συνοδηγός αυτοκινήτου (βίντεο)

Ακρίβεια - Θεοδωρικάκος: Παράταση μέτρων για τις τιμές και αλλαγές στους ελέγχους

Δημογλίδου: Ο Λύτρας πήγε την γυναίκα του στο νοσοκομείο μαζί με το παιδί τους (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)