Οικονομία

19 Ιουνίου 2024 23:13

Χουριέτ για “βίζα εξπρές”: Το επιτρεπόμενο όριο της Ρόδου ήταν… ανοησίες

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας επαναφέρει το θέμα της απαγόρευσης εισόδου σε Τούρκους τουρίστες στη Ρόδο. Γιατί κατηγορείται η Ελλάδα.

Χουριέτ για “βίζα εξπρές”: Το επιτρεπόμενο όριο της Ρόδου ήταν… ανοησίες
-

«Την πρώτη ημέρα του μπαϊραμιού, ορισμένοι πολίτες που είχαν ταξιδέψει στη Ρόδο με τη "βίζα στην πόρτα" είχαν σταλθεί πίσω, με την αιτιολογία ότι είχε γεμίσει το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο εισόδων. Κατόπιν πρωτοβουλιών της Τουρκίας, οι Έλληνες αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι δεν εφαρμόζεται ένα τέτοιου είδους επιτρεπόμενο όριο», αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Χουριέτ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Όπως έγινε σαφές, το περιστατικό οφειλόταν στην ανεπάρκεια των τελωνειακών αρχών της Ρόδου. Δεκάδες επιβάτες που θέλησαν να μεταβούν στη Ρόδο κατά τη διάρκεια των διακοπών του μπαϊραμιου, έμειναν στο λιμάνι της Μαρμαρίδας, ενώ σε κάποιους από αυτούς δεν επετράπη η είσοδος τους στη Ρόδο. Τα τουριστικά πρακτορεία δήλωσαν ότι η κατάσταση οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα στο νησί της Ρόδου, και πως έχει επιλυθεί το ζήτημα.

Άνοιξε η πόρτα της Ρόδου

Μετά την υλοποίηση της εφαρμογής της "βίζας στην πόρτα" για τα ελληνικά νησιά, όσοι θέλησαν να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί της Ρόδου κόλλησαν στο εμπόδιο της ελληνικής αστυνομίας. Οι επισκέπτες που έφτασαν στα λιμάνια προκειμένου να ταξιδέψουν από το Bodrum, το Fethiye και τη Μαρμαρίδα προς το νησί της Ρόδου αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω όταν έμαθαν ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί λόγω της αυξημένης κινητικότητας.

Όπως έγινε γνωστό, όσοι είχαν βίζες Σένγκεν μπορούσαν να κάνουν είσοδο, ενώ η ελληνική αστυνομία, επικαλούμενη την πληρότητα στο νησί, δεν επέτρεψε την είσοδο σε πολίτες που επρόκειτο να πάρουν βίζα στην πόρτα.

Δεν είχαν κάνει προετοιμασίες

Ο K?vanc Meric, πρόεδρος της Αρχής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Σμύρνης (TURSAB), δήλωσε τα εξής :

«Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε έντονη κινητικότητα στις διακοπές. Διότι υπήρχε μια σοβαρή ζήτηση για τα ελληνικά νησιά. Στην εφαρμογή της "βίζας στην πόρτα" το κάθε νησί έχει το δικό του επιτρεπόμενο όριο. Ωστόσο, από την πρώτη μέρα του μπαϊραμιού μέχρι να παρουσιαστεί το πρόβλημα που σημειώθηκε στο νησί της Ρόδου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι "όλα πήγαιναν στο δρόμο τους". Το πρόβλημα που υπήρξε στη Ρόδο ήταν τελείως τεχνικό, δεν ήταν προετοιμασμένοι για την έντονη κινητικότητα των διακοπών. Μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι δεν στάλθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα από τα ταξιδιωτικά γραφεία. Ωστόσο, εγώ δεν θεωρώ ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα από πλευράς των πρακτορείων, που κάνουν αυτές τις διεργασίες ανελλιπώς εδώ και χρόνια».

Ήταν προφανές ότι θα υπήρχε έντονη κινητικότητα

Ο Meric τόνισε ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε λάθος της διοίκησης της Ρόδου και δήλωσε τα εξής :

«Οι πολίτες που ήθελαν να πάνε στο νησί, ταλαιπωρήθηκαν και μάλιστα τους έστειλαν και πίσω. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται και όλα συνεχίζονται χωρίς προβλήματα.

Γιατί όμως αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε στη Λέσβο, τη Σάμο ή την Κω, αλλά στη Ρόδο; Ακόμα και αν παρουσιάστηκε ως αιτιολογία η έντονη κινητικότητα, ήταν προφανές ότι θα υπήρχε τέτοια ζήτηση. Επιπλέον, οι ίδιοι είναι αυτοί που καθορίζουν το επιτρεπόμενο όριο των τουριστών και τα πρακτορεία δεν δύνανται να δέχονται πολίτες υπερβαίνοντας αυτό το όριο.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα τα μέτρα στη Χίο ή τη Σάμο πάρθηκαν από τον Μάρτιο και δέχτηκαν αιτήσεις για νέες θέσεις εργασίας και ο αριθμός των αξιωματικών εκεί αυξήθηκε. Τους εκπαίδευσαν.

Τα νησιά λειτούργησαν καλά. Γιατί τα νησιά αγαπούν τους Τούρκους πελάτες και κάνουν ανάλογες προετοιμασίες», είπε.

Άρθηκαν οι περιορισμοί

Ο Murat Tugay, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Ξενοδόχων Νοτίου Αιγαίου (GETOB) και Γενικός Διευθυντής της Marmaris Port Management, δήλωσε:

«Χάρη στις πρωτοβουλίες των τουρκικών και των ελληνικών αρχών, άρθηκαν οι περιορισμοί στις βίζες στην πόρτα. Καταφέραμε γρήγορα να έρθουμε σε επικοινωνία με τους επιβάτες μας που ταλαιπωρήθηκαν», δήλωσε».

Ειδήσεις σήμερα:

Λέσβος - Φωτιά στη Μόρια: Συνεχίζεται η “μάχη” με τις φλόγες (εικόνες)

Λύτρας - πατέρας Κυριακής Γρίβα: Ένιωσα εξευτελισμό όταν το έμαθα (βίντεο)

Κρήτη: Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τις τέσσερις εγκληματικές ομάδες (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)