Κόσμος

12 Ιουνίου 2024 14:01

Τζεφ Φλέικ: Η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας ισχυρότερη από ποτέ

Οι ιδιαίτερα φιλικές δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, οι αναφορές στην Ελλάδα και οι αποκαλύψεις για τη συσσώρευση πολεμικού υλικόυ στην Αλεξανδρούπολη.

Τζεφ Φλέικ: Η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας ισχυρότερη από ποτέ
-

Δηλώσεις στο CNN Turk παραχώρησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, στις οποίες αποκάλυψε ότι ο στόχος της συσσώρευσης δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη δεν ήταν η Τουρκία, και ότι η στρατηγική συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Η συμφωνία για τα F-16 είναι ένα μεγάλο βήμα», τόνισε ο διπλωμάτης και προσέθεσε: «Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση προς τον Ερντογάν και ότι ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συναντηθούν εάν τα προγράμματα τους συμπέσουν, θα μπορούσε να συμβεί και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Αδρέου, ο κ. Φλέικ δήλωσε:«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Δεν προτιμάμε τον έναν από τον άλλο. Μια μικρή συσσώρευση έχει γίνει στην Αλεξανδρούπολη, αλλά αυτό είναι απαραίτητο για να στηρίξει τις αμυντικές προσπάθειες στην Ουκρανία. Η Τουρκία βοήθησε πολύ χρησιμοποιώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ, αλλά επίσης εμποδίζει αυτούς τους συμμάχους να προμηθεύουν την Ουκρανία. Η συσσώρευση στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια προσφοράς. Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου. Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν ότι το Αιγαίο θα ήταν μια θάλασσα ειρήνης. Αυτό είναι πολύ καλό».

«Η Τουρκία υπέγραψε μια συμφωνία, με τη Lockheed Martin για F16. Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο βήμα. Χαιρετίζουμε κάθε βήμα που γίνεται σχετικά με τη λύση του προβλήματος των S-400, το οποίο εμποδίζει την Τουρκία να λάβει μέρος στο πρόγραμμα F-35. Εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το θέμα, θα χαιρετούσαμε νέες συνομιλίες με την Τουρκία. Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή είναι ένα δύσκολο σημείο, αλλά αφήνω την απόφαση για αυτό το θέμα στους συνεργάτες μου. Ωστόσο, μπορεί να αγοραστεί», ανέφερε αξάλλου.

«Καλούμε τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο»

Κλείνοντας ο πρεσβευτής υπογράμμισε: «Έχουμε ανοιχτή μια πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν να έρθει στον Λευκό Οίκο εάν τα προγράμματά μας συμπέσουν. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε κίνηση για όποιες συναντήσεις υψηλού επιπέδου μπορούμε να έχουμε».

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμοργός: Συναγερμός για την εξαφάνιση Αμερικανού τουρίστα

Γεραπετρίτης: Η Κυβέρνηση πρέπει να συνδεθεί και πάλι με την κοινωνία

Πατήσια: Φωτιά σε διαμέρισμα – γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)