Κόσμος

10 Ιουνίου 2024 15:40

Οζέλ: Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να δώσει τη γη μας στην Ελλάδα και το Ισραήλ

Σφοδρή επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Ερντογάν, με αφορμή αγροτικές συναλλαγές.

Οζέλ: Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να δώσει τη γη μας στην Ελλάδα και το Ισραήλ
-

Την τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ καταγγέλλει ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ ότι ‘εξωθεί’ τους Τούρκους αγρότες σε δανειακή εξάρτηση από τράπεζες με ελληνικά και ισραηλινά συμφέροντα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)κατηγορεί την κυβέρνηση AKP για την περιοριστική πολιτική που ασκείται στην παροχή αγροτικών δανείων. Πάντως σημειώνεται ότι θέμα ‘δανειακής εξάρτησης’ Τούρκων αγροτών από ‘ελληνικά κεφάλαια’ δεν έχει εμφανιστεί πρόσφατα στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ, ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο συνδυασμός Ελλάδας και Ισραήλ (ως κατ’ εξοχήν ‘εχθρικών δυνάμεων’) στην αντιπολιτευτική ρητορική του Προέδρου του CHP.

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού, υπό τον τίτλο ‘Ζήτημα επιβίωσης’ αναφέρει ότι ο Οζγκιούρ Οζέλπροειδοποίησε: «Θέλουν να δώσουν τη γη μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχηγός του CHP εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι οι αγρότες μπορούν να πάρουν πιο ευνοϊκά δάνεια από τράπεζες με ελληνικά ή ισραηλινά κεφάλαια δήλωσε τα εξής:

«Ο στόχος είναι να υποθηκεύσουν τα εδάφη μας. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν αυτά τα εδάφη με τους στρατούς τους, αυτοί που δεν μπόρεσαν να τα υποτάξουν με τα κανόνια και τα τουφέκια, τώρα προσπαθούν να κερδίσουν τα εδάφη μας με υποθήκες και να τα προσαρτήσουν στο Ισραήλ και την Ελλάδα». Ο πρόεδρος του CHP προέβη σε δηλώσεις στο Φεστιβάλ Κερασιού της Μπορνόβα, στην περιοχή Σμύρνης, αναφέροντας ότι εταιρείες με ελληνικά ή ισραηλινά κεφάλαια παρέχουν πιο ευνοϊκά δάνεια στους αγρότες σε σχέση με την τράπεζα Ziraat Bank και δήλωσε: «Σκοπός τους είναι να υποθηκεύσουν τα εδάφη μας. Αυτό είναι πραγματικά ζήτημα επιβίωσης».

Ο Οζγκιούρ Οζέλ υποστήριξε ότι οι Τούρκοι αγρότες εξαρτώνται από τράπεζες με ξένα κεφάλαια για τη χορήγηση αγροτικών δανείων και συνέχισε ως εξής: «Τα τελευταία 20 χρόνια η γεωργική έκταση που έχει ‘χάσει’ η Τουρκία ισοδυναμεί με την έκταση ολόκληρης της Ολλανδίας. Παντού, εταιρείες με ελληνικά ή ισραηλινά κεφάλαια παρέχουν πιο ευνοϊκά αγροτικά δάνεια, γεγονός που συνιστά ένα στρατηγικό βήμα. Η διαχείριση της Ziraat Bank είναι κακή. Δίνει δάνεια με χαμηλό επιτόκιο στους πλούσιους αλλά όταν πρόκειται για αγρότες συνωστίζονται στην αναμονή. Ορισμένοι άνθρωποι επωφελούνται άλλοι όχι. Και τότε η ελληνική τράπεζα ή εταιρείες με ισραηλινά κεφάλαια δίνουν αγροτικά δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο από τη Ziraat Bank. Είναι φθηνότερες και από τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες. Ο σκοπός τους είναι να υποθηκεύσουν τα εδάφη μας. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν αυτά τα εδάφη με τον στρατό τους, αυτοί που δεν μπόρεσαν να τα υποτάξουν με κανόνια και τουφέκια, τώρα επιχειρούν να κερδίσουν εδάφη μέσω υποθήκευσης και να προσαρτήσουν  εδάφη μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα. Απευθύνομαι από εδώ σε αυτούς που διοικούν την Τουρκία... Αν δεν φροντίσετε τους δικούς σας αγρότες, αν δεν τους δώσετε κατάλληλα δάνεια, αν δεν διαγράψετε τους τόκους όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αν τους υποθηκεύσετε σε άλλους όταν έρθει η μέρα, αυτό θα αποτελέσει το πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης. Εμείς μπορούμε και βλέπουμε αυτό το ζήτημα της επιβίωσης και θα σηκώσουμε τα μανίκια για να το λύσουμε».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ευρωεκλογές 2024: Τα “μεγάλα ονόματα” που έμειναν “εκτός”

ΕΛΣΤΑΤ – πληθωρισμός: Υποχώρησε τον Μάιο

 Γέφυρα - Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία (εικόνες)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)