Πολιτική

10 Ιουνίου 2024 00:30

Ευρωεκλογές: Η αποχή, τα ποσοστά και η αποτίμηση των αρχηγών

Πως “διάβασαν” τα κόμματα το μήνυμα της κάλπης. Ποιοι δηλώνουν νικητές. Πόσα κόμματα εκπροσωπούνται στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τις αλλαγές στο κυβερνητικό έργο.

Ευρωεκλογές: Η αποχή, τα ποσοστά και η αποτίμηση των αρχηγών
-

Με μεγάλο νικητή των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα την αποχή, που άγγιξε το 60%, κάτι που προφανώς είχε επιπτώσεις και στα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα, η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινβούλιο από επτά κόμματα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που έφερε ραγδαίες εξελίξεις στην Γαλλία όπου κηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, όσο και στο Βέλγιο όπου παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός, κυριάρχησαν και στις δηλώσεις των περισσότερων πολιτικών αρχηγών για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το οποίο «αναγνώστηκε» με διαφορετικούς τρόπους και ανάλογα με την οπτική γωνία που εξυπηρετούσε κάθε κόμμα, με τα περισσότερα πάντως να δηλώνουν πως εξήλθαν ενισχυμένα από την εκλογική διαδικασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επεσήμανε την άνοδο κομμάτων της ακροδεξιάς και στην Ελλάδα, είπε μεν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πέτυχε τον εκλογικό στόχο της και σημειώσε ότι οι πολίτες έχουν στείλει μήνυμα που έχει ληφθεί από το Μαξίμου, τονίζοντας ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στο κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό έργο της επομενης τριετίας, αφήνοντας σύμφωνα με τις πολιτικές αναλύσεις περιθώριο και για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών σήμανε το τέλος του άλλοθι του 41% για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μειώθηκε η διαφορά που έχει προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός του έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσει κυβερνητική εναλλακτική πρόταση».


Τρίτο κόμμα με διαφορά περίπου δύο μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιτίθεται στις δηλώσεις του στην Κυβέρνηση, να αφήνει έμμεσες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη και να δηλώνει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.


«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «Ξεκινάει επιτέλους μια πατριωτική διακυβέρνηση για τη χώρα. Είμαστε πραγματικά, επίσημα η αντιπολίτευση της χώρας και θα συνεχίσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα».


«Το ΚΚΕ καταγράφει ακόμα μια σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του, αυτό επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και αποδεικνύει ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει πιο σταθερούς δεσμούς, που έχουν διαμορφωθεί και έχουν δοκιμαστεί σε σημαντικούς αγώνες», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Στην πρώτη δήλωσή του για τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, «Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη και θέλω να στηλιτεύσω κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Έχουμε μια τεράστια αποχή, πάνω από 60%. Είναι μια τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, υποβάθμισε αυτή την αποχή».


Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξέφρασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε: «Δώσαμε Ζωή και στην Ευρωβουλή... Για πρώτη φορά η Πλεύση Ελευθερίας εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο, για πρώτη φορά θα υπάρχει ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας που θα "χτίσει" ένα διαφορετικό παράδειγμα-υπόδειγμα, τέτοιο που θα θελήσουν πολλοί να μιμηθούν».


Η επικεφαλής της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου, επεσήμανε σε δηλώσεις της ότι «Όσοι βλέπουν μια δήθεν πανευρωπαϊκή άνοδο της Ακροδεξιάς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ανεβαίνει καμία “Ακροδεξιά”. Ανεβαίνει η κοινή λογική (...). Σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Θα δώσουμε έναν μεγάλο και τίμιο αγώνα. Η Φωνή Λογικής ήρθε για να μείνει».

«Τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στα πενηντάχρονά της η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται βαθιά κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Το ρεκόρ της αποχής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της άκρας Δεξιάς, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τη Δημοκρατία».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε δηλώσεις του στάθηκε στο μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση των Δημοκρατών μέχρι τις Ευρωεκλογές και στο γεγονός ότι δεν ήταν εφικτή η επαφή με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΑΝΤ1 με έναν τηλεοπτικό μαραθώνιο κάλυψε στιγμή προς στιγμή από τα χαράματα της Κυριακής μέχρι μετά τα μεσάνυχτα την εκλογική διαδικασία, τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις των κομμάτων, αλλά και τον απόηχο των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών στην γηραιά ήπειρο με απεσταλμένους την Μαρία Σαράφογλου στις Βρυξέλλες και τον Ισάακ Καριπίδη στο Παρίσι, ενώ ξεχωριστές «νότες» στην πολιτική βραδιά έδωσε με τις παρεμβάσεις του ο Λάκης Λαζόπουλος, τόσο με δύο live ως «Γύφτος», αλλά και με έξι βίντεο, στα οποία υποδύθηκε ισάριθμους πολιτικούς αρχηγούς.


Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές - Γαλλία: Πρόωρες εκλογές μετά την νίκη της ακροδεξιάς

Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Ακούω την εντολή των πολιτών, θα επισπευστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ευρωεκλογές - ΑΝΤ1: Ο Λάκης Λαζόπουλος ως Στέφανος Κασσελάκης (βίντεο)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)