Κόσμος

05 Ιουνίου 2024 13:08

Τουρκία: Γκιουλενιστές παραδέχονται απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Τι λένε Γκιουλενιστές για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2015.

Τουρκία: Γκιουλενιστές παραδέχονται απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου
-

Ο Εμπουσελεμά Γκιουλέν, ανιψιός του ηγέτη της οργάνωσης γκιουλενιστών ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε πως λίγο πριν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ηςΙουλίου, ο Φετουλάχ Γκιουλέν του είπε: «Σύντομα όλοι οι θεσμοί στην Τουρκία θα αλλάξουν χέρια. Θα έρθετε όλοι σε ωραίες θέσεις. Μην πείτε ποτέ ότι αυτό (το πραξικόπημα το έκαναν οι δικοί μας άνθρωποι», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, «οι συζητήσεις που ξεκίνησαν όταν ο ηγέτης της FETO (γκιουλενιστών) Φετουλάχ Γκιουλέν μεταφέρθηκε από την έπαυλή του στην Πενσυλβάνια σε άλλο μέρος συνεχίζονται με ομολογίες για το πραξικόπημα. Ο ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν, Εμπουσελεμέ, ο οποίος μένει στο αγρόκτημα της Πενσυλβάνια εδώ και 2 χρόνια, συμμετείχε στο πρόγραμμα YouTube του πρώην δημοσιογράφου της εφημερίδας Ζαμάν Αχμέτ Ντονμέζ. Ο Εμπουσελέμ Γκιουλέν είπε ότι πριν από τις 15 Ιουλίου, ο θείος του Γκιουλέν, ο αρχηγός, είπε σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχαν δύο άτομα: «Οι φίλοι σκέφτηκαν κάτι. Έκαναν ένα σχέδιο. Σύντομα όλοι οι θεσμοί στην Τουρκία θα αλλάξουν χέρια. Θα έρθετε όλοι σε υπέροχες θέσεις. Να είστε ταπεινοί και ποτέ μην πείτε ότι ήταν οι άντρες μας που το έκαναν αυτό».

Ποιος ήταν ο στρατηγός στο τηλέφωνο;

Δηλώνοντας ότι ήταν μάρτυρας ενός άλλου πολύ σημαντικού γεγονότος την ίδια μέρα, ο Εμπουσελεμέ Γκιουλέν είπε: «Ο Αλί Σαμί Γιλντιρίμ κάλεσε τον Αντίλ Οκσούζ, τον οποίο αποκάλεσε ‘Δάσκαλο’. Ο Μπαρμπαρός Κότσακουρτ βρισκόταν δεξιά Αλί Σαμί και δεξιά του ήταν ο Δρ. Αλί. Δεν ήξερα σε ποιον μιλούσε. Η έκφρασή του ήταν σαν να μιλούσε σε ένα γνώριμο πρόσωπο. Ξαφνικά σοβαρεύτηκε και γύρισε το τηλέφωνο προς τον Μπαρμπαρός. Ο αδερφός Μπαρμπάρος άρχισε να λέει: ‘Πάσα μου (Στρατηγέ μου), τα σέβη μου, ειρήνη σε σένα’. Η άλλη πλευρά απάντησε ‘Ο Θεός μαζί σου’, με μια τόσο βαθιά φωνή, με επισημότητα ενός Πασά. 'Σας αγαπάμε πολύ. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα απαλλαγούμε από αυτούς τους καταπιεστές. Όλη η Τουρκία θα γιορτάσει. Ελπίζω να έμεινε λίγο, χάρη σε εσάς. Παρόλο που φαίνεται να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, είμαστε στην πραγματικότητα τα αληθινά παιδιά αυτής της χώρας’. Αυτή ήταν η συζήτηση».

Ειδική αποστολή Αντίλ Οκσούζ

Τονίζοντας ότι οι δηλώσεις ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν και τα μέλη της οργάνωσης δεν γνώριζαν τον Αντίλ Οκσούζ είναι ψέματα, ο Εμπουσελεμέ Γκιουλέν είπε: «Έβλεπα τον Αντίλ Οκσούζ στον 5ο όροφο, όπου δεν μπορούν να μπουν όλοι. Είχε μια σημαντική αποστολή. Ήταν γνωστός ότι είχε αποστολή. Κανείς να μην πει ‘δεν τον γνωρίζω’. Όταν το είδα στην Αεροπορική Βάση Ακίντζι, είπα ΄Αμάν’.

Ο Εμπουσελεμέ Γκιουλέμ ανέφερε ότι έβλεπε τον Οκσούζ στο αγρόκτημαΠενσυλβάνιας για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμμετείχε σε ορισμένα έργα μαζί του, ενώ είπε ότι επέστησε την προσοχή σε ένα έργο ‘animation’ που ετοίμασε για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Θα δημοσιευόταν στις 17 Ιουλίου

Ο Εμπουσελεμέ Γκιουλέν είπε ότι η ομάδα εργάστηκε υπό τη διοίκηση του Οκσούζ. «Δουλέψαμε με τον Αντίλ Οκσούζ γιατί είχε υψηλό μπάτζετ. Αυτά τα σχέδια που ετοιμάσαμε θα δημοσιευονταν στις 17 Ιουλίου. Το διαδώσαμε μέσω των λογαριασμών του ΑΚΡ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πατέρας μου, ο Μεσίχ Γκιουλέν, και εγώ συναντηθήκαμε με τον Φετουλάχ Γκιουλέν για να μιλήσουμε για το αν θα συνεχίσουμε αυτού του είδους εργασίας μετά το πραξικόπημα. ‘Να συνεχίσουμε τα σχέδια για τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και άλλα μέλη του κόμματος; Θα κυκλοφορήσουν στις 17 Ιουλίου;’ ρώτησα. Χλόμιασε έγινε άσπρος και είπε: ‘Πάρτα αυτά και μην το πεις σε κανέναν».

Ειδήσεις σήμερα:

Εξάρχεια - Κυψέλη: Αστυνομική επιχείρηση σε κτήρια υπό κατάληψη

Σχολικά γεύματα - Λαμία: Πληροφορίες για πρώτες ύλες που είχαν λήξει ένα χρόνο πριν

Μητρόπολη Κηφισιάς: Διαρρήκτες “ξήλωσαν” το χρηματοκιβώτιο

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)