Κόσμος

03 Ιουνίου 2024 07:02

Μεξικό: Εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του (εικόνες)

Μετά από μια αιματηρή προεκλογική περίοδο γεμάτη δολοφονίες, η πρόεδρος Σέινμπαουμ αναλαμβάνει με αποστολή, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει την πολιτική βία.

Μεξικό: Εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του (εικόνες)
-

Από τo exit poll, καθώς και επίσης από τα δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης και από την ανακοίνωση του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος «Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), προκύπτει ότι η υποψήφια της παράταξης Κλαούδια Σέινμπαουμ επικράτησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν Κυριακή 02.06 στο Μεξικό.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NMAS και την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας El Financiero, η κ. Σέινμπαουμ θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία η οποία θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας.

Ο επικεφαλής του κόμματος Μάριο Ντελγάδο διαβεβαίωσε πάντως τους υποστηρικτές του κόμματος ότι η Κλαούδια Σέινμπαουμ κέρδισε με «πολύ μεγάλη» διαφορά.

Εκλογές - Μεξικό

Η κ. Σέινμπαουμ, 61 ετών, εξασφαλίζει το 57,8% των ψήφων, ενώ η βασική αντίπαλός της, η κεντροδεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, περιορίζεται στο 29,1%, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Enkoll. Δεύτερο έξιτ πολ, του ινστιτούτου Parametria, δείχνει τη διαφορά να είναι λίγο μικρότερη, στις 26 μονάδες (56-30%).

Οι εκλογές αυτές, οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, αμαυρώθηκαν από σωρεία δολοφονιών οι οποίες συνεχίστηκαν ακόμη και την Κυριακή, εν μέσω της ψηφοφορίας, με δυο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα. Η βία είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η κ. Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου, για εξαετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού.

Κλαούδια Σεινμπάουμ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΠΘ: Επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης

Πανελλαδικές: Συνεχίζονται σήμερα για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ

Γάζα: Πολυεπίπεδες συνομιλίες και πιέσεις για κατάπαυση του πυρός


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)