Πολιτική

02 Ιουνίου 2024 14:21 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουνίου 2024 14:25

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Θα θέσω το ζήτημα στο ΝΑΤΟ

Εκτός από το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Θα θέσω το ζήτημα στο ΝΑΤΟ
-

Στα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης.

Για την Βόρεια Μακεδονία  και αν θα θέσει ζήτημα για τη γειτονική χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, έναντι όλων. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την ηγεσία των γειτόνων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν αλλά ο λαϊκισμός δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Για εμάς η συμφωνία έχει πολλά αρνητικά αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν η μία ονομασία έναντι όλων. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό. Και δεν είμαστε σε αυτό μόνοι μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το ίδιο πράγμα λένε. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα στη στηρίξει».

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι δεν έχουμε εξέλιξη στο θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που είναι η βασική διαφορά που πάει πίσω 50 χρόνια. "Καταγράφω τη σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχει ουσιαστικό πρακτικό αντίκρισμα" είπε και σημείωσε ότι δεν έχουμε παραβιάσεις επί 15 μήνες και αυτό είναι αποτέλεσμα ειλικρινούς προσπάθειας να έρθουν πιο κοντά οι δυο χώρες, όπως επίσης και στο μεταναστευτικό. Τόνισε όμως ότι τα προβλήματα παραμένουν "δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη η πολιτική της Τουρκίας. Υφέρπει ένας αναθεωρητισμός στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας που διασφαλίζονται από διεθνείς συνθήκες" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

"Ας κρατήσουμε όμως τη βελτίωση στις σχέσεις μας" είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι εάν η Ευρώπη χρηματοδοτούσε αντιπυραυλική ασπίδα αυτό θα ωφελούσε την πατρίδα μας αφού θα απελευθέρωνε χρήματα για άλλες δράσεις.

Στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξετάσει λύσεις τύπου Ρουάντα και επανέλαβε ότι έχουμε μία δίκαιη πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία, που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο στο νότιο διάδρομο, «δεν έχουμε έξαρση στο νότιο διάδρομο, γιατί λάβαμε εγκαίρως τα μέτρα μας». Στο θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια αποδίδονται στο γεγονός ότι έχουμε σημαντικό μερίδιο από ΑΠΕ. «Έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό επίπεδο στα Χανιά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη διακαναλική συνέντευξη στα Χανιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρεύμα: Οι χρεώσεις τον Ιούνιο προκαλούν “ηλεκτροσόκ”

Κωνσταντινούπολη - Φονική κατάρρευση πολυκατοικίας: Αγωνία στα συντρίμμια (εικόνες)

Χατζηδάκης: “Αστεία” τα μέτρα του Κασσελάκη, θα φέρουν κατάρρευση της Ελλάδας

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)