Πολιτισμός

02 Ιουνίου 2024 14:08

“Αναστενάρια” στην Μαυρολεύκη Δράμας: Αναβίωσε το έθιμο της πυροβασίας (βίντεο)

“Οι Έλληνες περπατούν στη φωτιά, χρησιμοποιώντας την πίστη έναντι του φόβου”, επισημαίνει το Reuters, στο ρεπορτάζ του οποίου φιλοξενούνται μαρτυρίες για την ακαΐα, την πίστη και την προέλευση του εθίμου.

“Αναστενάρια” στην Μαυρολεύκη Δράμας: Αναβίωσε το έθιμο της πυροβασίας (βίντεο)
-

Στην Μαυρολεύκη της Δράμας βρέθηκε προ ημέρων το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, για να απαθανατίσει τα “Αναστενάρια”, έθιμο κατά το οποίο ντόπιοι κρατώντας εικόνες αγίων, χορεύουν υπό τους ήχους λυρών και τυμπάνων, προετοιμάζοντας μια τελετή στην οποία θα περπατήσουν ξυπόλητοι στη φωτιά.

Τα “Αναστενάρια”, που γιορτάζονται στο τέλος της άνοιξης στο χωριό Μαυρολεύκη Δράμας, τιμούν τη μέρα, πριν από αιώνες, όταν οι πιστοί λένε ότι κάηκε εκκλησία στο χωριό Κωστή, στη σημερινή Βουλγαρία.

Ακούγοντας τις εκκλήσεις των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κάτοικοι του χωριού όρμησαν στην πυρκαγιά και, χωρίς να τραυματιστούν, διέσωσαν τις εικόνες τους.

Αναστενάρια - Μαυρολεύκη Δράμας

 Αναστενάρια - Μαυρολεύκη Δράμας

«Σίγουρα αισθάνεσαι κάτι στον πυρήνα της ύπαρξής σου που σε κάνει να νιώθεις πιο λυτρωμένος, πιο ελεύθερος. Το να βγαίνεις άθικτος, απαιτεί πίστη», είπε ο 48χρονος Χάρης Πορφυρίδης, προσθέτοντας «μερικές φορές, νιώθουμε ένα κρύο κύμα να κατεβαίνει στα πόδια μας και να σβήνει τα κάρβουνα... Αν αμφισβητήσεις αυτό που συμβαίνει έστω και στιγμιαία, μπορεί να καείς».

Όπως αναφέρει το Reuters, “Ένας συνδυασμός αρχαίου εκστατικού χορού και ορθόδοξου χριστιανισμού, το τελετουργικό μεταφέρθηκε σε κοινότητες στη Μαυρολεύκη και σε άλλα τέσσερα χωριά από προγόνους που μετακόμισαν από την Τουρκία το 1922. Οι φυσικοί έχουν προσφέρει επιστημονικές εξηγήσεις για το φαινόμενο της πυροβασίας, το οποίο απαιτεί προσεκτική τεχνική για την αποφυγή τραυματισμών».

Αναστενάρια - Μαυρολεύκη Δράμας

Αναστενάρια - Μαυρολεύκη Δράμας

Αναστενάρια - Μαυρολεύκη Δράμας

Η50χρονη Μαρία Χρίτη, που πυροβατεί κάθε χρόνο, λέει ότι όλα έχουν να κάνουν με το να ξεπεράσεις τον φόβο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν “Όχι, αυτό δεν συμβαίνει”... αλλά μπορούμε να φτάσουμε σε μια άλλη διάσταση όταν πιστεύουμε και όταν ξεχνάμε τους φόβους μας».

Ο πατέρας της, Κυριάκος Χρίτης, 81 ετών, μετανιώνει που δεν έκανε ποτέ το άλμα της πίστης. Όπως είπε, «ο πεθαμένος παππούς μου, η γιαγιά μου, μου έλεγαν ότι ο άγιος έπρεπε να σου δείξει ένα σημάδι, ένα σημάδι και να σου πει “Μπείτε στη φωτιά και δεν θα καείτε”. Αλλά, κάτι με κρατάει πίσω, λέγοντας “Όχι, μην πατάς το πόδι σου, μην πας μέσα, δεν είσαι έτοιμος”.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Φίδι σε μπανιέρα τρομοκράτησε ένοικο διαμερίσματος

“Κοινωνικός Τουρισμός 2024” - Πρωτοψάλτης: Η πλατφόρμα και τα κριτήρια για τους 300000 δικαιούχους

Κρήτη - Πνιγμός Νικόλα: Η μητέρα ήταν στο σπίτι με το μωρό, όταν χάθηκε το αγοράκι στην θάλασσα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)