Οικονομία

29 Μαΐου 2024 21:14 Τελευταία ενημέρωση : 29 Μαΐου 2024 21:18

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων - “Άπιαστο” όνειρο η αγορά κατοικίας

Σήμερα οι τιμές των ακινήτων στην Αττική βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από το μακρινό 2008 που ήταν άλλωστε και η τελευταία χρονιά της ευμάρειας για τους Έλληνες.

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων - “Άπιαστο” όνειρο η αγορά κατοικίας
-

Της Ηρώς Ράντου

Το πρόβλημα της στέγης εξελίσσεται σε πονοκέφαλο, για τους Έλληνες ! Οι τιμές των ακινήτων στην χώρα μας , αυξήθηκαν κατά 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάνοντας άπιαστο όνειρο την απόκτηση ενός σπιτιού.

Στα ύψη και οι τιμές των ενοικίων, που εκτοξεύθηκαν κατά 63% την τελευταία εξαετία ! Οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων άλλωστε, ήταν καταιγιστικές. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,4% σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ.

«Προς το παρόν όχι γιατί θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ακριβά, δηλαδή με τους μισθούς που είναι αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι ένας εργένης μπορεί να ανταπεξέλθει», αναφέρει ο πολίτης, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεσιτών, κ. Θεοδωρίδης τονίζει στον ΑΝΤ1 πως «Πρώτον για 15 χρόνια δεν έχουν γίνει σημαντικές καινούριες αναπτύξεις στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την προσφορά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από όλη την περιφέρεια. Τέλος η εκτόξευση των οικοδομικών υλικών και του κόστους εργασιών».

Οι σωρευτικές αυξήσεις από το 2017 αγγίζουν το δυσθεώρητο 66% σε πανελλαδικό επίπεδο. Μόνο στην Αττική δε οι τιμές αυξήθηκαν κατά 85%.

Ακίνητα

Έτσι σήμερα οι τιμές των ακινήτων στην Αττική βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από το μακρινό 2008 που ήταν άλλωστε και η τελευταία χρονιά της ευμάρειας για τους Έλληνες.

Και ενώ οι τιμές των ακινήτων χτυπούν κόκκινο… τα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι στο ναδίρ. Δεδομένης μάλιστα της εκτόξευση των τιμών των ενοικίων κατά 53% την τελευταία 6ετία σε κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια και κατά 60% σε μικρότερα ακίνητα, δεν είναι απορίας άξιο γιατί το μηνιαίο εισόδημα εξανεμίζεται πριν καν τελειώσει ο μήνας.

Ακίνητα

Τα υψηλά ενοίκια ωστόσο βάζουν αρκετούς σε σκέψεις για το αν τελικά η αγορά ακινήτου με στεγαστικό δάνειο… συμφέρει περισσότερο από την ενοικίαση.

Ο Κ. Μπάκας, πρόεδρος του E- Real Estates δήλωσε πως «Ένα νέο ζευγάρι για να αγοράσει ένα ακίνητο του 2003 86 τμ αξίας 260.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέτει 60.000 ευρώ ίδια κεφάλαια και να πάρει δάνειο 30 ετών με 829 ευρώ το μήνα. Ή αλλιώς να διαθέτει κεφάλαιο 20.000 και να πάρει δάνειο 240.000 με μηνιαία δόση 1.429 ευρώ. Το ίδιο ακίνητο θα είχε ενοίκιο 1.100 ευρώ».

Ακίνητα

Οι υψηλές τιμές των ακινήτων λοιπόν σε συνδυασμό με τις αυστηρές προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων… καθιστούν την απόκτηση κατοικίας… όνειρο θερινής νυκτός.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμίρης Κατάρ προς Μητσοτάκη: Σε οικονομία και επενδύσεις η πρώτη ενίσχυση των διμερών σχέσεων 

Τέμπη - ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαία η προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας

Απειλές για βόμβες σε σχολεία της Αττικής: Αυτό είναι το απειλητικό e-mail που στάλθηκε (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)