Τεχνολογία

27 Μαΐου 2024 16:25

Αυτοκινητόδρομος “Via Carpatia”: Και η Τουρκία στο μεγάλο οδικό έργο

Ποιες περιοχές Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής θα ενώνει αυτή η διεθνής οδός ταχείας κυκλοφορίας. Ποιοι οι στόχοι στον τομέα του εμπορίου. Τι δήλωσε ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός.

Αυτοκινητόδρομος “Via Carpatia”: Και η Τουρκία στο μεγάλο οδικό έργο
-

Έτοιμη δηλώνει η Τουρκία να συμμετάσχει στο έργο για τον αυτοκινητόδρομο Via Carpatia –στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ελλάδα– συνδέοντας τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Πρόκειται για την «Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών» που ξεκίνησε από τις χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική, την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την εξάλειψη των ελλείψεων υποδομών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών καθώς και την ψηφιοποίηση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράνογλου είπε ότι η «Πρωτοβουλία Τρεις Θάλασσες» ξεκίνησε από κράτη μέλη της ΕΕ για την καλύτερη ενσωμάτωση των χωρών στον άξονα Βορρά-Νότου.

«Μια περιοχή ευκαιριών»

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 από την Τουρκία Άννα Ανδρέου, ο έργο του αυτοκινητόδρομου «Via Carpathia» ξεκινά από το λιμάνι Klaipeda της Λιθουανίας και συνεχίζει στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και από εκεί στην Θεσσαλονίκη και μετά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το έργο αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας και ευκαιρίας για την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστική ισχύ και η ποιότητα παραγωγής των τουρκικών εταιρειών στην παγκόσμια αγορά.

«Το έργο θα επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει σε νέους διεθνείς εμπορικούς διαδρόμους και να συνεργαστεί με χώρες της κοντινής περιοχής. Ο δρόμος του μεταξιού στο παρελθόν ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού σήμερα ήταν από την Ανατολή προς τη Δύση. Σε αυτό το σημείο, όλοι θέλουν να πάρουν μερίδιο από αυτή την τούρτα. Αυτό το έργο είναι ένα έργο βορρά-νότου και όχι διαδρόμου ανατολής-δύσης», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

«Συνολικό μήκος 712 χιλιόμετρα»

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «το Via Carpatia είναι ένα έργο που εκτείνεται στον άξονα Βορρά-Νότου μεταξύ της Βαλτικής, του Αιγαίου, της Μαύρης και της Αδριατικής Θάλασσας. Το κομμάτι που αφορά την Πολωνία θα ολοκληρωθεί το 2027. Το συνολικό του μήκος της κύριας διαδρομής είναι 712 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 259,6 χλμ. του έργου. Τα 280,8 χλμ. από αυτό είναι υπό κατασκευή και τα 171,6 χλμ βρίσκονται σε στάδιο διαγωνισμού και προετοιμασίας».

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι το έργο Via Carpatia θα αυξήσει τους δεσμούς της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τις χώρες στην εν λόγω διαδρομή. «Θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη των μεταφορικών μας δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η ένταξη του εργολαβικού μας τομέα στη διαδικασία κατασκευής υποδομών αυτοκινητοδρόμων των χωρών που συμμετέχουν στο έργο είναι πολύ πολύτιμη για τη χώρα μας», είπε.

«Ασφαλές λιμάνι η Τουρκία»

«Το έργο είναι ένα έργο που διασταυρώνεται με τον Κεντρικό Διάδρομο και την Οδό Ανάπτυξης και θα ενισχύσει άμεσα αυτούς τους διαδρόμους. Το Via Carpatia Project, το οποίο ξεκινά από το λιμάνι Klaipeda στη Λιθουανία και συνδέεται με τον Κεντρικό Διάδρομο στη Βουλγαρία, είναι ένα έργο που υποστηρίζουμε παρόλο που δεν είμαστε μέλος της πρωτοβουλίας. Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μέρος αυτού του έργου και να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο. Με τη σύνδεσή του με κεντρικό διάδρομο, είναι ένα έργο στο οποίο θα πρέπει να εμπλακούμε υπό όλες τις συνθήκες. Δεδομένης της θέσης μας, εάν πρόκειται να υπάρξει ένας διάδρομος σε αυτή την περιοχή, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένα σταθερό και ασφαλές λιμάνι από κάθε άποψη», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Ειδήσεις σήμερα: 

F-35: Οι κρυφές προσπάθειες της Τουρκίας για “επιστροφή” στο πρόγραμμα, το lobbying επί πληρωμή και η... εγγονή του Μπάιντεν

Μηνιγγίτιδα – Κρήτη: “Χαμόγελα” για την 9χρονη που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ

Ράφα: Αντιδράσεις για το “λουτρό αίματος” με θύματα εκτοπισμένους (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)