Πολιτισμός

21 Μαΐου 2024 13:33 Τελευταία ενημέρωση : 21 Μαΐου 2024 14:36

Βόλος - Κάτω Λεχώνια: Κινδυνεύει με κατάρρευση ο μεσαιωνικός πύργος (βίντεο)

Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Θεσσαλικό χώρο. Πότε χρονολογείται η κατασκευή του μεσαιωνικού πύργου.

Βόλος - Κάτω Λεχώνια: Κινδυνεύει με κατάρρευση ο μεσαιωνικός πύργος (βίντεο)
-

Ξεκινώντας από την πόλη του Βόλου και φτάνοντας στη γέφυρα στα Κάτω Λεχώνια στρίβουμε αριστερά στο δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Λαυρέντιο και μετά από ελάχιστη διαδρομή συναντούμε τον μεσαιωνικό πύργο στα αριστερά μας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Θεσσαλικό χώρο με πιθανό χρόνο κατασκευής στη διάρκεια της παρουσίας των Καταλανών στη χώρα μας (1311-1423) ή την περίοδο της ενετοκρατίας στην περιοχή των Λεχωνίων (1403-1470), χωρίς βέβαια να αποκλείεται ότι ο πύργος ανεγέρθηκε πολύ μετά την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.


Το 2014 έγιναν για πρώτη φορά εργασίες υποστύλωσης στο εσωτερικό του κτίσματος, τοποθετήθηκε περιμετρικά μεταλλική σκαλωσιά ενώ τέλος έγινε τοποθέτηση συρματόσχοινων περίδεσης. Έκτοτε δεν έχει γίνει το παραμικρό ενώ ακόμα και η είσοδος είναι αφύλακτη με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε εισέρχεται να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Κρίνεται απαραίτητη και άμεση η δραστηριοποίηση όλων για την σωτηρία του μοναδικού αυτού μνημείου στο Θεσσαλικό χώρο. Ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Καραγκούνης, Επίτιμος Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ σχολιάζει στο βίντεο που ακολουθεί.

πηγή: thenewpaper.gr

Ειδήσεις σήμερα: 

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: “Ο δράστης δεν είχε αποδεχθεί τον χωρισμό του με το θύμα”

Φωτιά στην Ακαδημίας: Αδέρφια εντοπίστηκαν νεκρά

ΗΠΑ: Η εταιρία του Τραμπ κατέγραψε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)