Κόσμος

Χθες 23:21

Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να είναι ενωμένοι

Χιλιάδες διαδηλωτές με σημαίες της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο, ενώ αυτή τη στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλάει στο Κογκρέσο.

Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να είναι ενωμένοι
-


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε «βέβαιος» για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες αυτές μπορούν να στεφθούν με επιτυχία», δήλωσε ο Νετανιάχου, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «για τις άοκνες προσπάθειές του» υπέρ των ομήρων.

Ο Νετανιάχου είπε στους Αμερικανούς βουλευτές ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευθεί ενεργά στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα και ότι είναι βέβαιος ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποφέρουν καρπούς.

Μέσα στη συνέλευση, για να ακούσει την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, βρισκόταν ο Νόα Αργκαμάνι, ένας 26χρονος πρώην όμηρος. Αντίθετα, την ομιλία στο Κογκρέσο μποϊκοτάρουν δεκάδες Δημοκρατικοί, ορισμένοι εκφράζοντας απογοήτευση για τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Γάζα - Λωρίδα της Γάζας - Πόλεμος -βομβαρδισμός σχολείου

Ο Ισραηλινός ηγέτης λέει ότι η 7η Οκτωβρίου, η ημέρα των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, θα μείνει για πάντα ως μια ημέρα που «ο παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση».

Ο Νετανιάχου σημειώνει ότι μια πρώην όμηρος της Χαμάς, η Νόα Αργκαμάνι, βρίσκεται σήμερα στο Κογκρέσο και κάθεται δίπλα στη σύζυγό του, Σάρα Νετανιάχου. Λέει:

«Νόα, είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που είσαι μαζί μας σήμερα. Σε ευχαριστούμε».

Τραμπ - Νετανιάχου

Ευχαριστίες στον Τραμπ

Ο Νετανιάχου απέτισε επίσης θερμό φόρο τιμής στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για όλα όσα έχει κάνει για το Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου, καταγγέλλοντας παράλληλα την «ειδεχθή» απόπειρα δολοφονίας που είχε στόχο τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο αντιδρούν στην ομιλία Νετανιάχου

Χιλιάδες διαδηλωτές με σημαίες της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο, ενώ αυτή τη στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλάει στο Κογκρέσο.

Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ήρθαν αντιμέτωποι με την χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία, μεταδίδει το Associated Press.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ ότι ορισμένα μέλη του πλήθους έγιναν «βίαια» και «δεν υπάκουσαν» στις εντολές να απομακρυνθούν από την αστυνομική γραμμή. «Χρησιμοποιούμε σπρέι πιπεριού προς όποιον προσπαθεί να παραβιάσει το νόμο και να περάσει αυτή τη γραμμή», ανέφερε η αστυνομία του Καπιτωλίου.

Γάζα - Χαν Γιουνίς - βομβαρδισμός - καταυλισμός

«Καταζητούμενος Εγκληματίας Πολέμου»

Μια σκηνή στολισμένη με πανό, μεταξύ άλλων, ένα που χαρακτήριζε τον Νετανιάχου «Καταζητούμενο Εγκληματία Πολέμου» σε μια αναφορά σε ένα ένταλμα σύλληψης που ζητούν να εκδώσουν οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο Νετανιάχου αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Σάραντον ανέβηκε στη σκηνή καταδικάζοντας για τον τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών. «Κανείς δεν είναι ελεύθερος μέχρι όλοι να είναι ελεύθεροι», είπε η Σάραντον.

Σε κοντινή απόσταση, οι διαδηλωτές τοποθέτησαν σχεδόν 30 φέρετρα από χαρτόνι σε κανονικό μέγεθος τυλιγμένα με παλαιστινιακές σημαίες στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα. Πολλοί δρόμοι κοντά στο Καπιτώλιο έχουν αποκλειστεί και έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

«Χρήσιμοι ηλίθιοι»

Σε αυτή την επίσκεψη, ο Νετανιάχου επεδίωξε να ενισχύσει τους παραδοσιακούς δεσμούς του με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και να μειώσει τις εντάσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έναν Δημοκρατικό, στην υποστήριξη του οποίου θα βασιστεί για τους υπόλοιπους έξι μήνες της θητείας του προέδρου.

Ο Νετανιάχου απέρριψε τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον ως «αντι-ισραηλινούς», λέγοντας ότι χρηματοδοτούνται από τον παραδοσιακό εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, και κατηγορώντας τους ότι είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» της Τεχεράνης. Κατηγόρησε τη Χαμάς για τις αναφορές περί πείνας στη Γάζα.

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ - ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Συναντήσεις

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Χάρις θα συναντηθούν με τον Νετανιάχου την Πέμπτη και αναμένεται να τον πιέσουν για πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς. Η Χάρις έχει κατά καιρούς υπάρξει πιο προωθητική από το αφεντικό της στην κριτική που ασκεί στο Ισραήλ για τις μεγάλες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου πρόκειται να ταξιδέψει στη Φλόριντα για να συναντηθεί με τον Τραμπ την Παρασκευή. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη τους μετά το τέλος της προεδρίας του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο τους σφυρηλάτησαν στενούς δεσμούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

Ειδήσεις σήμερα:

Αίτνα: Μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων έφτασε στην Ελλάδα (βίντεο)

Μάτι: 104 φαναράκια στην θάλασσα για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες)

Τουρκία: Παρωδία οι δηλώσεις Γεωργιάδη - Πρέπει να πάει σε ψυχιατρική κλινική

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)