Κόσμος

Χθες 21:49

Κύπρος: Πώς οι Τούρκοι έμειναν μακριά από την Λευκωσία (βίντεο)

Το δεύτερο μέρος, της έρευνας του Τάσου Τέλλογλου, για την τουρκική εισβολή. Ποια ήταν η σιωπηρή ανταμοιβή του πολέμου.

Κύπρος: Πώς οι Τούρκοι έμειναν μακριά από την Λευκωσία (βίντεο)
-

Του Τάσου Τέλλογλου 

Πέντε μέρες μετά το τραγικό γεγονός, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να οργανώσει μια μυστική επιχείρηση με καταδρομείς από την Κρήτη, που μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση της Σουδας .

Ο Στραβοπόδης και οι άλλοι αεροπόροι ακολούθησαν μια παράτολμη μέθοδο προσγείωσης.

Καθώς όσοι υπερασπίζονταν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας δεν γνώριζαν ότι έρχεται βοήθεια από την Ελλάδα έριχναν με καλάσνικοφ και  αντιαεροπορικά στα ΝΟΡΑΤΛΑΣ από την Κρήτη με μοιραία αποτελέσματα για δύο από αυτά.

εισβολη του αττιλα - 50 χρονια

Οι πιλότοι με τη βοήθεια του προσωπικού εδάφους ξεφορτώσανε κόσμο και πυρομαχικά και απογειωθήκανε κατευθείαν. Θα έφταναν τα καύσιμα ;Θα τους έπαιρναν χαμπάρι τα τουρκικά ραντάρ;

Την ίδια ώρα η 35 μοίρα καταδρομών κρατούσε το αεροδρόμιο από τους Τούρκους που προέλαυναν για να σηκώσουν τη σημαία τους στο αεροδρόμιο και να φέρουν σε αυτό ενισχύσεις από αέρος .

Η μονάδα του άφιλη με επικεφαλής τον Κώστα Παπαμελετίου έπαιξε ρόλο και στον δεύτερο Αττίλας κρατώντας μακριά τους Τούρκους από τη Λευκωσία.

εισβολη του αττιλα - 50 χρονια

Η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία δυσκολεύθηκε αφάνταστα να κατατάξει το κεφάλαιο αυτού του αγνώστου πολέμου στην Κύπρο και όσων κινδύνευσαν ή θυσιάστηκαν από εχθρικά ή και φίλα πυρά .Ένα παράσημο λίγα χρόνια πριν  200 ευρώ και κάποια περίπτερα είναι η σιωπηρή ανταμοιβή

Εφέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από τότε .Χρόνος αρκετός για να μπουν οι ζωές και οι πράξεις αυτών των ανδρών στο φως που τους αξίζει .

Οι καταδρομείς που έφτασαν στο νησί μιλούν στον ΑΝΤ1. Το πρώτο μέρος της έρευνας:


Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Θανατηφόρο τροχαίο με 3 οχήματα στον ΒΟΑΚ (εικόνες)

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να νικήσει τον Τραμπ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθλήτρια αποκλείστηκε επειδή... κάπνιζε

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)