Μέση Ανατολή

22 Ιουνίου 2017 12:36

Βίντεο: η στιγμή του βομβαρδισμού του τεμένους 900 ετών στη Μοσούλη

Ολοσχερής καταστροφή του ιστορικού Μεγάλου Τζαμιού και «μάχη» για την απόδοση ευθυνών.

Βίντεο: η στιγμή του βομβαρδισμού του τεμένους 900 ετών στη Μοσούλη
-

«Μάχη» μεταξύ του αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικού Κράτους με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για το ποιος βομβάρδισε το εμβληματικό Μεγάλο Τζαμί αλ Νούρι της Μοσούλης μαζί με τον μιναρέ του.

Το εμβληματικό τέμενος στεκόταν στη Μοσούλη επί 900 χρόνια και ήταν ιστορικό και για τον ISIS, καθώς ήταν το σημείο από το οποίο ο ηγέτης του ανακοίνωσε την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης, που θέλει να αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, ήταν εκεί επιπλέον που είχε κάνει τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του.

Η ευθύνη για το βομβαρδισμό αποδόθηκε από το Ιράκ στους τζιχαντιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγορούν την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο που αποτελεί το κέντρο προπαγάνδας του ISIS, το Amaq αντέδρασε αμέσως κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι κατέστρεψαν δύο μνημεία με το βομβαρδισμό τους.

ISIS - αρχηγός - Al-Baghdadi

Η καταστροφή των ιστορικών μνημείων, δύο από τα πιο γνωστά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, έγιναν την τέταρτη μέρα της νέας επίθεσης που εξαπολύει ο ιρακινός στρατός για την ανάκτηση του ελέγχου των τελευταίων σημείων της Μοσούλης, τα οποία καταλαμβάνουν οι τζιχαντιστές.

Το Μεγάλο Τζαμία χτίστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, το 1172 -3 από τον Νουρεντίν Ζέγκι, της δυναστείας των Τούρκων Ζέγκι εμίρη της Συρίας της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων. Φέρεται πως το είχε χτίσει λίγο πριν από το θάνατό του, το 1174.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)