Ευρώπη

04 Ιουνίου 2017 16:39

Αποτροπιασμός και κόντρες για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Οι ηγέτες του κόσμου καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση και στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης. Ο Τραμπ επικρίνει τον Δήμαρχο του Λονδίνου.

Αποτροπιασμός και κόντρες για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο
-

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η νέα τρομοκρατική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στην καρδιά του Λονδίνου όταν οι δράστες έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου προτού επιτεθούν με μαχαίρια εναντίον περαστικών στη γειτονική περιοχή Μπόροου Μάρκετ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν.

Οι ηγέτες όλου του κόσμου εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και καταδικάζουν την επίθεση με θύματα αθώους ανθρώπους, στέλνοντας την συμπαράστασή τους στον λαό της Βρετανίας, λίγες ημέρες μετά το χτύπημα στο Μάντσεστερ. 

Ωστόσο , ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να επικρίνει τους χειρισμούς του Σαντίκ Καν, του πρώτου μουσουλμάνου δημάρχου του Λονδίνου σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

«Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!"» έγραψε ο Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα έγραψε «ό,τι κι αν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα το κάνουμε - ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ!»

AP - Λονδίνο - τρομοκρατία - χτύπημα - επίθεση - day after

Ο Καν είχε δηλώσει πως οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας την αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά την επίθεση. Ωστόσο, νωρίτερα, τόνιζε όνισε ότι «πρόκειται για μια επίθεση εσκεμμένη και θρασύδειλη ενάντια στους αθώους Λονδρέζους και τους επισκέπτες της πόλης μας που διασκέδαζαν το Σάββατο βράδυ. Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες πράξεις».

Ο Καν εξελέγη πέρυσι δήμαρχος της πόλης και έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος που ηγείται μιας μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας.

Με αφρομή τις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Δήμαρχο του Λονδίνου ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο κ. Καν έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει από το να απαντάει στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου. 

Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι «το φρικτό συμβάν στο Λονδίνο αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση».

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας», ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Σοκαριστικά νέα από το Λονδίνο» ήταν η πρώτη αντίδραση από τον πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον.  

«Έμαθα με φρίκη για τα τελευταία γεγονότα στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

AP - Λονδίνο - τρομοκρατική επίθεση

«Θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών. «Όλοι οι Αμερικάνοι είναι αλληλέγγυοι με τον βρετανικό λαό», το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.   

Σε μήνυμα του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της βρίσκεται «αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας» μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. «Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά επίσης και η αποφασιστικότητα», τόνισε η Μέρκελ σε σύντομη ανακοίνωσή της.«Το επαναβεβαιώνω για τη Γερμανία: τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας». 

Ομόθυμη η καταδίκη των φονικών επιθέσεων στο Λονδίνο και μηνύματα συμπαράστασης προς τους τραυματίες περιλαμβάνουν τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις επιθέσεις στο Λονδίνο σε τηλεγράφημά του προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

AP - Λονδίνο - τρομοκρατική επίθεση

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση δυνάμεων της τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να είναι η κοινή απάντηση σ' αυτό που συνέβη», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Το έγκλημα αυτό προκαλεί σοκ με την ωμότητα και τον κυνισμό του», τονίζει ακόμη ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 

«Φρικτές οι ειδήσεις από το Λονδίνο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», έγραψε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.  

Μνήμες από την επίθεση στο Μάντσεστερ μετά το τέλος της συναυλίας πριν από λίγες ημέρες ξύπνησαν για την Αριάνα Γκράντε η οποία έγραψε: «προσεύχομαι για το Λονδίνο».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)