Διεθνείς Οργανισμοί

07 Οκτωβρίου 2016 18:06

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στο “τιμόνι” του ΟΗΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στο “τιμόνι” του ΟΗΕ
-

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε την Πέμπτη την ομόφωνη υποστήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του Οργανισμού, ανέφεραν διπλωματικές πηγές μετά από μια συνεδρίαση του οργάνου, κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Γκουτέρες ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί αφού κέρδισε και στις έξι "προκαταρκτικές" ψηφοφορίες. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Ο Γκουτέρες θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν. 

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε δηλώσει από τη Ρώμη ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι "μια εξαιρετική επιλογή".

"Γνωρίζω πολύ καλά τον κ. Γκουτέρες και θεωρώ πως αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπαν στο περιθώριο συνάντησής του με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

"Η εμπειρία του ως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, οι ευρείες γνώσεις του για τις διεθνείς υποθέσεις, η ζωηρή διάνοιά του θα του χρησιμεύσουν για να ηγηθεί των Ηνωμένων Εθνών σε μία κρίσιμη περίοδο".

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)