Τουρκία

05 Νοεμβρίου 2015 23:04

Το χαλούμι ...εμποδίζει την λύση του Κυπριακού

Έγγραφο-«φωτιά» του Ακιντζί στην Κομισιόν για το Κυπριακό με αφορμή το χαλούμι.

Το χαλούμι ...εμποδίζει την λύση του Κυπριακού
-

"Πλήρως απαράδεκτο" χαρακτηρίζει ο Μουσταφά Ακιντζί το πλαίσιο συμφωνίας που ετοίμασε η Κομισιόν για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε έγγραφο του κατοχικού ψευδοκράτους, το οποίο στάλθηκε στις Βρυξέλλες, και προειδοποιεί την Κομισιόν ότι εάν δεν λάβει υπόψη τις τουρκικές θέσεις επί του χαλουμιού, και δεν αποσύρει τις προτάσεις που έχει υποβάλει, τότε

"Θα καταστρέψει την ευκαιρία της να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο νησί και θα καταστήσει αδύνατη τη θετική συμβολή της στις υφιστάμενες απευθείας διαπραγματεύσεις".

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, το τουρκοκυπριακό έγγραφο επισημαίνει προς τις Βρυξέλλες ότι:

"Πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι θα λάβετε τα αναγκαία βήματα για να αποτρέψετε την προώθηση των υφιστάμενων προτάσεων της Κομισιόν, ούτως ώστε να μπορέσουν να λάβουν χώρα επιπλέον διαβουλεύσεις και να μπορέσει να προληφθεί μια επικείμενη κρίση".

Όπως ευθέως συνάγεται από το έγγραφο, το ψευδοκράτος απαιτεί από τις Βρυξέλλες να ράψει στα μέτρα του τις προτάσεις κατοχύρωσης του χαλλουμιού, προειδοποιώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με απώλεια του ρόλου της Κομισιόν στις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά και με "κρίση".

Επί της ουσίας το έγγραφο που ετοιμάστηκε από τους συμβούλους του κ. Ακιντζί, σε συνεννόηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στα τέλη Ιουλίου, προβάλλει τρία αιτήματα:

1. Το κατοχικό ψευδοκράτος να αποκτήσει ρόλο στον διορισμό του οργανισμού τυποποίησης του χαλλουμιού, αρμοδιότητα η οποία ανήκει μόνο σε κράτη-μέλη και στην προκειμένη περίπτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

2. Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνεται υπό την κηδεμονία της Κομισιόν, η οποία σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό έγγραφο, πρέπει να δίνει την έγκρισή της.

3. Το ψευδοκράτος αξιώνει όπως οι προτάσεις της Κομισιόν επιτρέπουν την εξαγωγή χαλλουμιού, όχι μόνο στις χώρες της Ε.Ε, αλλά και σε τρίτες χώρες επιδιώκοντας έμμεση νομιμοποίηση της παράνομης πρακτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα για απευθείας εμπόριο με χώρες που βρίσκονται εκτός Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία υπέβαλε τέσσερις τροποποιήσεις επί των προτάσεων της Κομισιόν για το χαλούμι, καθώς κρίθηκε ότι σε κάποια σημεία θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)