Μέση Ανατολή

17 Οκτωβρίου 2014 21:29

Ο Μίκης Θεοδωράκης «εμψυχώνει» τις αμαζόνες του Κομπάνι

Βίντεο-αφιέρωμα στις ηρωικές γυναίκες του Κομπάνι «ντυμένο» με την αριστουργηματική  μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

-


Την «καθημερινότητα» των γυναικών στο Κομπάνι, που πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κρατους, περιγράφει αριστοτεχνικά το βίντεο- αφιέρωμα στις Κούρδισες αμαζόνες. 

Αστείρευτη πηγή δύναμης για τις γυναίκες του Κομπάνι αλλά και τους άνδρες μαχητές δυο συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά. 

Στο πρώτο μέρος του βίντεο, που είναι «ντυμένο» μουσικά με τον «Αντώνη» εναλλάσσονται εικόνες με τις υπερασπίστριες του Κομπάνι. Εκπαιδεύονται, πολεμούν, χορεύουν, τραγουδούν αλλά και καλλοπίζονται, όπως οι Σπαρτιάτες πριν από τις μάχες, για να αντιμετωπίσουν το θάνατο στη μορφή των τζιχαντιστών.     

Το λυρικό. και γεμάτο συμβολισμούς, δεύτερο κομμάτι του βίντεο συνοδεύει το «Ποιος δεν μιλά για τη λαμπρή». Το αγριοκάτσικο, στο όνειρο, του τραυματισμένου μαχητή τρέχει αλαφιασμένο ανάμεσα σε πυροβολισμούς και εκρήξεις.Το ακολουθεί, με τη συμπαράσταση των συντρόφων του, και τον οδηγεί σε μια σπηλιά, όπου μια «μαρμαρωμένη» γυναίκα ζωντανεύει με λίγες σταγόνες νερό. Είναι έγκυος. Θα φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή. Θα γίνει μια νέα αρχή Ο μαχητής ανοίγει τα μάτια του και βλέπει μια Κούρδισα αμαζόνα να περιποιείται την πληγή του.

«Ο Αντώνης», που ο Κούρδος δημιουργός του βίντεο επέλεξε ως πρώτο μουσικό χαλί περιλαμβάνεται στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν». Το δεύτερο  το «Ποιος δεν μιλά για τη λαμπρή» είναι από το  «Ένας Όμηρος». Και τα δύο κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στο soundtrack της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», παραγωγής 1969, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μια γυναίκα από τον στρατό των Κούρδων  έχει τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια της, αλλά τραγουδά για την πατρίδα της με απαράμιλλο σθένος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)