Γενικά

28 Φεβρουαρίου 2014 13:31

Οι πρώτες εικόνες από το πλοίο που μεταφέρει τα χημικά όπλα της Συρίας

Οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την επιχείρηση μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας, που πραγματοποιούν από κοινού με τη Δανία.

-

Το βίντεο δείχνει την επιχείρηση της 7ης Ιανουαρίου κατά την οποία το πλήρωμα  της νορβηγικής φρεγάτας «Helge Ingstad» προετοιμάζεται για τη μεταφορά, ενώ το δανέζικο πολεμικό σκάφος «Esbern Snare» συνοδεύει το  φορτηγό πλοίο "Ark Futura" στο οποίο φορτώθηκαν τρία κοντέινερ με χημικά όπλα στο λιμάνι της συριακής πόλης Λαττάκεια.

Η Δαμασκός δεν μπόρεσε να τηρήσει την συμφωνία που προέβλεπε τη μεταφορά του οπλοστασίου της εκτός Συρίας μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου καθώς παρέδωσε μόλις το 10% των συνολικών αποθεμάτων που έχουν δηλωθεί στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που επιβλέπει τη διαδικασία αυτή σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συριακές αρχές συμφώνησαν με το νέο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση όλων των χημικών όπλων από το συριακό έδαφος μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την καθυστέρηση, η Συρία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο 100 ημερών για την απομάκρυνση των υπόλοιπων χημικών όπλων μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο ο ΟΑΧΟ διαφώνησε, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.

Αυτό όμως που προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία, δεν είναι τόσο η καθυστέρηση της απομάκρυνσης των χημικών όπλων από το συριακό έδαφος, όσο το που θα γίνει η καταστροφή τους, με σενάρια να κάνουν λόγο ότι τα επικίνδυνα όπλα θα «ενταφιαστούν» στη Μεσόγειο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)