Γενικά

10 Ιουνίου 2017 20:19

Εκκενώθηκε χωριό μετά την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου (βίντεο+φωτο)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Ανάργυροι Κοζάνης. Ρωγμές σε σπίτια. Σε ξενοδοχεία οι κάτοικοι.

Εκκενώθηκε χωριό μετά την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου (βίντεο+φωτο)
-



Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε, στο πληγωμένο χωριό από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη «η απόφαση του υπουργού είναι δεδομένη και την ανακοίνωσε ήδη στους κατοίκους κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε από κοινού και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα σπίτια που υπέστησαν ρωγμές και καταστροφές να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.  

Η ΔΕΗ, εξάλλου, με αφορμή αναφορές που θέλουν την παρουσία περαστικών από το χώρο της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμύνταιου επισημαίνει πως "παρά τα πολύ υψηλά μέτρα φύλαξης που ήδη έχουμε σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία θεσπίσει, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι απαγορεύεται ρητά η προσέλευση στο χώρο αυτό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας για τους ίδιους".

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, έπειτα από ενημέρωση που έγινε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Η κατολίσθηση προκάλεσε αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν και καταστραφηκαν ολοσχερώς τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ - ΟΡΥΧΕΙΟ - ΚΟΖΑΝΗ

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ - ΟΡΥΧΕΙΟ - ΚΟΖΑΝΗ

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι' αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Μάλιστα, ο βαρύς εξοπλισμός, όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης.


ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ - ΟΡΥΧΕΙΟ - ΚΟΖΑΝΗ

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ - ΟΡΥΧΕΙΟ - ΚΟΖΑΝΗ

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων». Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)