Γενικά

19 Σεπτεμβρίου 2016 14:41

Υπηρεσίες χωρίς ημερομηνία λήξης ζητά το ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ παρά τις ελλείψεις στην υγεία συνεχίζει να διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών χωρίς ημερομηνία λήξης.

Υπηρεσίες χωρίς ημερομηνία λήξης ζητά το ΚΕΘΕΑ
-

 

Με την οριστική παύση λειτουργίας των 7 Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (ΠΨΚ) στις 14/9, το ΚΕΘΕΑ, πρώτη φορά στη 30χρονη ιστορία του, να διέκοψε την παροχή υπηρεσιών προς τους ανθρώπους που υποστηρίζει. Το πλήγμα, μάλιστα, αφορά μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες εξαρτημένων,  αυτούς που πάσχουν από διπλή διάγνωση, βρίσκονται, δηλαδή, αντιμέτωποι όχι μόνο με κάποιας μορφής εξάρτηση  αλλά και με ψυχιατρική διαταραχή.

Τα ΠΨΚ υπήρξαν η πρώτη συστηματική και εκτεταμένη προσπάθεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ανθρώπινων με διπλή διάγνωση και των οικογενειών τους στη χώρα μας.

Η αρχική, διετής φάση λειτουργίας των ΠΨΚ μέσω ΕΣΠΑ (2013-15) και η οκτάμηνη παράτασή της το 2016 ανέδειξαν την κοινωνική αναγκαιότητα των υπηρεσιών, όπου εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα, και παρήγαγαν πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία σε ένα ευαίσθητο πεδίο.  Η προσπάθεια , όμως, αυτή τερματίζεται για τους εξυπηρετούμενους, καθώς έληξαν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που την επωμίστηκε.

Η περίπτωση των ΠΨΚ είναι ένα από τα προβλήματα στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας την περίοδο της κρίση. Σε ό,τι αφορά το ΚΕΘΕΑ οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει τα 100 άτομα πανελλαδικά, αριθμός στον οποίο δεν υπολογίζονται οι ανάγκες για σταθερή στελέχωση νέων, καινοτόμων μονάδων, όπως τα ΠΨΚ, που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτό σημαίνει ότι οι 35 προσλήψεις μόνιμου θεραπευτικού προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη απέχουν πολύ από το να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του οργανισμού -παλιές και νέες.

Το ΚΕΘΕΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών χωρίς ημερομηνία λήξης ενώ ζητούμενο του παραμένει η συνέχεια και η ποιότητα των υπηρεσιών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)