Δικαιοσύνη

08 Απριλίου 2016 18:17

ΣτΕ: Φορολόγηση εισοδημάτων κι εμβασμάτων και πριν το 2010

Προσωρινή απόφαση-σταθμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορά χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν. "Οδηγός" στάθηκε η διαμάχη με το Υπ. Οικονομικών του δημοφιλούς τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη.

ΣτΕ: Φορολόγηση εισοδημάτων κι εμβασμάτων και πριν το 2010
-


«Πράσινο φως» στη φορολόγηση εισοδημάτων  και εμβασμάτων εξωτερικού  πριν από την 30.9.2010 έδωσε  η 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή τη δικαστική διένεξη του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη. 

Με την υπ' αριθμ.  884/2016 απόφαση κρίνεται συνταγματική και σύμφωνη με την  αρχή της ασφάλειας δικαίου η φορολόγηση εισοδημάτων και εμβασμάτων  εξωτερικού  πριν την 30.9.2010 ημέρα εφαρμογής του νόμου  3888/2010 και τα εισοδήματα αυτά, αλλά και τα εμβάσματα του εξωτερικού,  φορολογούνται ως  εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα. 

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, καθώς αφορά απάντηση του ΣτΕ σε προδικαστικά ερωτήματα που ετέθησαν από το Διοικητικό Εφετείο, καθώς για το θέμα υπήρχαν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις (άλλες είχαν κρίνει συνταγματικό το σχετικό νόμο και τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους και άλλες όχι). 

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης για εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο τη διετία 2010-2011 και για τα οποία του επιβλήθηκε κύριος και πρόσθετος φόρος λόγω ανακριβών δηλώσεων. Μετά τις απαντήσεις του ΣτΕ η υπόθεση οδηγείται και πάλι στα Διοικητικά δικαστήρια για να εκδώσουν νέα απόφαση.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)