Γενικά

22 Φεβρουαρίου 2016 19:26

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη (βίντεο)

"Έκλεισαν" τα σύνορα στην ΠΓΔΜ. Νέες προκλήσεις απο την Αυστρία. Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου. Ομολογία Μουζάλα ότι "ακυρώθηκε" η απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη (βίντεο)
-

Περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης, μετά την απαγόρευση εισόδου Αφγανών προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και εκατοντάδες πρόσφυγες επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο της Αστυνομίας και εν συνεχεία το φράχτη της σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να περάσουν στο σκοπιανό έδαφος.

Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, που κατάφεραν να απωθήσουν το πλήθος που είχε καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή.

Την ίδια ώρα, συνεχής είναι η ροή των προσφύγων που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα ελληνικά νησιά. Στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ συνωστίζονται περίπου 4.000 άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν λόγω των εξελίξεων να φύγουν από την Αθήνα.

Σύσκεψη για το προσφυγικό συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αμέσως μετά τους εκπροσώπους αγροτών υποδέχθηκε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Βίτσα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη.

Το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ παραβιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή, τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος άφησε να εννοηυθεί πως εφόσον τα Σκόπια ή η Σερβία κρατήσουν κλειστά τα σύνορά τους, η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ένταξη τους στην Ε.Ε.

Την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας για την ποσόστωση και την κατανομή προσφύγων μεταξύ κρατών-μελών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημείωσε πως “εάν κλείσει η βαλκανική οδός”, η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε “πάρκινγκ” προσφύγων.

Η Τουρκία “τορπιλίζει” τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, αρνούμενη την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της και μεταφέρει στο επίπεδο της Συμμαχίας όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

«Σε κάποια άλλα σύνορα» θα πρέπει να γίνει η προστασία της ζώνης Σένγκεν, αν τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους τους εμπλεκόμενους.

“Λάδι στη φωτιά” ρίχνει η Αυστρία, που συγκάλεσε σύσκεψη με βαλκανικές χώρες για την προσφυγική κρίση, ερήμην της Ελλάδας, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας.

Την πρέσβειρα της Αυστρίας στη χώρα μας, Andrea Ikić – Böhm, υποδέχθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία τόνισε ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των αυστριακών συνόρων θα συνιστούσε απαράδεκτη μονομερή ενέργεια.

«Την κριτική μας ως Νέα Δημοκρατία θα την κάνουμε στο εσωτερικό, αλλά προς τα έξω θα δώσουμε μάχη για το προσφυγικό», επεσήμανε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)