Γενικά

29 Ιουνίου 2015 17:25

Σοκ: Βουλευτής προτείνει να αναλάβει η Τουρκία το χρέος της Ελλάδας

Η Τουρκία να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας 1,6 δις ή να δανείσει στην Ελλάδα με άτοκες δόσεις, δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής του HDP, Ερτουγρούλ Κιουρκτσού.

-

Ο βουλευτής Σμύρνης του HDP (κουρδικό κόμμα), Ερτουγρούλ Κιουρκτσιού, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα Δευτέρα αναφορικά με την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, πρότεινε η Τουρκία να αναλάβει το ελληνικό χρέος ύψους 1,6 δις. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη Τύπου στην τουρκική Βουλή, ο βουλευτής του HDP ανέφερε ότι η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσουν τα κέρδη τους και όχι την Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας: «Η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με τις αρχές της Ε.Ε. Με την πτώχευση της  Ελλάδας το ευρώ και η Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλη έκρηξη».

Ακολούθως, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας ανέφερε ότι: «Η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος 1,6 δις ευρώ της Ελλάδας. Αυτή είναι η πιο μεγάλη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις δύσκολες στιγμές στο γείτονα. Με την κίνηση αυτή, θα επιτευχθεί η δυνατότητα να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας. Το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε η Τουρκία το 2013 στους διεθνείς θεσμούς ήταν 1,9 δις. Οι πόροι της Τουρκίας είναι αρκετοί για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να παρουσιασθεί ως παροχή άτοκου δανείου προς την Ελλάδα».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν υπήρξε αντίστοιχο αίτημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο βουλευτής του HDP το απέρριψε κατηγορηματικά.

Την ίδια ώρα, σε άλλο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αντνάν Γιλντιρίμ είπε: «Η Ελλάδα εισήλθε σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Και δεν βρίσκεται σε κρίσιμη φάση μονάχα εξαιτίας των μέτρων, αλλά εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Και γι’ αυτό η (ελληνική) κυβέρνηση έλαβε απόφαση να το μετατρέψει σε πολιτική επιλογή. Αξιολογώντας τις υπάρχουσες επιλογές, θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις για να μπορέσει να συνεχίσει το δρόμο της, χωρίς να σύρεται στην κρίση και την αστάθεια. Αντί να το πράξει αυτό, αποφάσισε να διογκώσει περαιτέρω το πρόβλημα. Σήμερα δεν άνοιξαν οι τράπεζες. Βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο, που αποφέρει τα περισσότερα έσοδα στη χώρα. Την περίοδο του χειμώνα δεν θα υπήρχαν τέτοιες επιδράσεις. Το Σαββατοκύριακο θα γίνει το δημοψήφισμα. Την εβδομάδα αυτή μπορεί να καταφέρουν να έχουν ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας, εάν υπάρξει ένα λογικό αποτέλεσμα, επιθυμούμε η Ελλάδα να μείνει εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και να συνεχίσει το δρόμο της. Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη κατάσταση. Πρέπει να δούμε πώς πέρασε η πρώτη εργάσιμη μέρα. Η Ελλάδα και τα νησιά είναι για εμάς σημαντικά. Ιδιαίτερα το εμπόριο με τα νησιά είναι σημαντικό για τη Σμύρνη. Επιθυμούμε η Ελλάδα να συνέλθει μια ώρα αρχύτερα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)