Δικαιοσύνη

08 Οκτωβρίου 2014 19:55

Στο ΣτΕ κρίνεται και ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

O προηγούμενος νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχαν απορριφθεί σχετικές αιτήσεις αναστολής κατά του νέου νόμου τριών κατοίκων του Αμαρουσίου.

-

Το "καυτό" θέμα των αυθαιρέτων θα απασχολήσει και πάλι την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή θα κριθεί ενώπιον της η συνταγματικότητα ή μη και του νέου νόμου 4178/2013, για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η κρίση της αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο προηγούμενος νόμος (4014/11) είχε κριθεί αντισυνταγματικός, ενώ σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχαν απορριφθεί σχετικές αιτήσεις αναστολής (κατά του νέου νόμου) τριών κατοίκων του Αμαρουσίου.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν την Παρασκευή οι αιτήσεις (κύριες προσφυγές) τριών κάτοικοι του Αμαρουσίου για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά τη  νομιμοποίηση  των αυθαιρέτων, καθώς και του εν λόγω νόμου κατά το σκέλος που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την  εξαίρεση τους από την κατεδάφιση. Οι προσφεύγοντες χαρακτηρίζουν τις σχετικές αποφάσεις "αντισυνταγματικές και παράνομες".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης θα εστιάσει, κατά την εισηγήσή του, στη συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του νέου νόμου (4178/2013), που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Ταυτόχρονα, θα θέσει θέμα εάν ο συγκεκριμένος νόμος αντίκειται στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Επιπλέον, θα τεθεί το ζήτημα του αν έχουν έννομο συμφέρον οι τρεις κάτοικοι του Αμαρούσιου να προσφύγουν κατά του επίμαχου νόμου.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)